Terug

Expo: 100 jaar Gele Trui in de Espace Wallonie in Brussel

Zeer mooie - gratis! - tentoonstelling om te ontdekken in het kader van de Grand Départ du Tour de France in Brussel en van de geplande etappes in Wallonië. Dit allemaal met een levendig eerbetoon aan de 50ste verjaardag van de eerste gele trui van Eddy Merckx.

In de prachtige Espace Wallonie, op een boogscheut van de Grote Markt van Brussel (Grasmarkt), ontdekt u deze tentoonstelling die de Tour de France en de verschillende atleten die de gele trui droegen zeer knap in de kijker plaatsen. Wist u dat 54 Belgische fietsers deze trui hebben gedragen? Of dat Eddy Merckx alleen al hem 111 keer heeft aangehad in zijn carrière?

Wallonië kan zeker trots zijn op alle recente en minder recente inspanningen om het wielrennen in de regio te promoten, zowel voor sporters als voor de gezinnen. Denk maar aan het succes van de RAveL, de nieuwe fietsknooppunten, het label "Bienvenue Vélo" en de grote internationale evenementen zoals de Flèche Wallonne of Luik-Bastenaken-Luik.

Meer info

Download fietsbrochure 45 fietsroutes in de Ardennen en Wallonië

 

Verzamelstukken

Dankzij de verzamelstukken die verspreid over twee verdiepingen terug te vinden zijn, duikt u onmiddellijk in de sfeer van de Tour: een fiets van Eddy Merckx uit 1972, een gele trui van Bernard Hinault, de affiche van Eddy Merckx van de Tour de France van 1969 en nog veel meer…

Fiets van Eddy Merckx van 1972 © Becyceld.be

 

De vijfvoudige winnaars van de Tour

Er zijn maar vier wielrenners die de Tour de France vijf keer gewonnen hebben: Jacques Anquetif (FRA), Eddy Merckx (BEL), Bernard Hinault (FRA) en Miguel Indurain (ESP). De zeven onverwinningen van de Amerikaan Lance Armstrong werden door zijn dopinggebruik uiteraard van zijn palmares geschrapt.

Eddy Merckx in de Espace Wallonie in Brussel tijdens de opening van de tentoonstelling

 

Unieke tafel met touchscreen

Blader zeker eens door de informatie die terug te vinden is op deze interactieve tafel om meer te weten te komen over de gele truitjes per land en de 271 dragers van dat truitje, om anekdotes en quotes te lezen, de beste video’s te bekijken… Met de quiz test u uw kennis van de Tour!

Meer weten over de Tour de France © WBT- S. Dekkers

 

Praktisch

Van 28 maart tot 14 juli 2019
'ESPACE WALLONIE'
Grasmarkt 25-27, 1000 Brussel

Open van maandag tot vrijdag van 11.00 uur tot 18.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 13.00 uur tot 18.00 uur Meer info

© Becyceld.be