Terug

Fiets: kinderzitje vooraan of achteraan?

De lockdowns en de zomer van 2020 hebben de Belg in het zadel laten kruipen! En de kans is groot dat hij ook tijdens de volgende vakanties zal blijven trappen… Reden te meer om de veiligheid onder de loep te nemen, zeker als je kleine meerijdt! Maar zet je het kinderzitje best vooraan of achteraan?

Voor de veiligheid: gelijkspel

Het maakt niet uit. Vooraan of achteraan, een gehomologeerd kinderzitje garandeert een optimale veiligheid voor je kind. De kwaliteit van het zitje speelt een grotere rol dan de positionering op de fiets.

Comfort van het kind: voordeel kinderzitje vooraan

Het kind geniet volop van het landschap als het zitje vooraan geplaatst is, maar vangt ook veel meer wind. Dat is natuurlijk anders achteraan. Het is natuurlijk wel gemakkelijker communiceren met je lieveling wanneer hij vooraan zit!

Comfort van de fietser: voordeel kinderzitje achteraan

Een kinderzitje vooraan kan een handicap zijn voor kleinere fietsers: het zicht wordt belemmerd en de knieën van de fietser kunnen tegen het zitje schuren.

Duurzaamheid: voordeel kinderzitje achteraan

Een kinderzitje vooraan is eerder geschikt voor heel jonge kinderen: van 1 tot maximum 3 jaar oud. Een kinderzitje achteraan is al geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar als ze autonom zijn, en kan dienen voor kinderen tot 5 jaar. Het toegestane gewicht varieert ook: 15 kg vooraan, 22 kg achteraan. Die cijfers zijn sterk afhankelijk van het type zitje.