Terug

Fietsen langs de groene rand van oostelijk Polen

Arboretum Bolestraszyce

Het meest ambitieuze fietsproject van Polen is zonder twijfel de Green Velo route. Het parcours rijgt in vijf oostelijke provincies over een lengte van 2000 km alle natuurschoon, bezienswaardigheden, verkeersknooppunten en overstapplaatsen aan mekaar.

Afgeschrikt door de omvang van de Green Velo-route? Met de 7500 oranje markeringen is de route duidelijk aangegeven. Voor solofietsers, voor fietsclubs en families. Elke 10 tot 15 km is een fietsservicepunt (MOR) voorzien. Een houten hut met fietsrekken, tafels en routekaarten. Deze MOR-punten worden aangevuld met bijna duizend gecertificeerde MOR-punten bij hotels, pensions, restaurants, benzinestations en toeristische attracties. Zij bieden, soms gratis, service op maat voor fietsers.   

  

De groene fiets online

Wie zijn route langs de groene rand van oostelijk Polen wil plannen, heeft een uitstekende app ter beschikking. Inclusief routeplanner, accommodaties, informatie over werkzaamheden op de route en opzoeken van alle nodige MOR-punten. Kortom, je vindt er de plaatsen waar je als fietser vriendelijk ontvangen wordt. Waar je niet ongerust moet zijn over de veiligheid van de fiets en waar je kan eten, overnachten en bezienswaardigheden bezoeken. Deze Green Velo app is zowel beschikbaar voor IOS en Android. Het portaal greenvelo.pl bestaat in het Pools, Engels, Duits en Russisch.  

Sandomierz stad

En route!

De Green Velo route is een ware ontdekkingstocht voor sportieve toeristen. Het Pools culturele erfgoed ligt er, bij wijze van spreken, verstopt achter elke hoekje. Zowel op als net naast de uitgestippelde route. Kathedralen, kastelen, kloosters en middeleeuwse steden wachten er ongeduldig op je bezoek. Onze tip: ga even langs de orthodoxe kerk van St. Paraskevi in Radruż. Het stokoude en charmante houten kerkje heeft honderden jaren Poolse geschiedenis overleefd. Je passeert er tijdens je Green Velo route in Podkarpackie. De culturele bezienswaardigheden worden netjes afgewisseld met nationale parken, landschapsparken, bossen, riviervalleien en beschermde vogelgebieden. Zo reserveer je best wat extra tijd voor een van de oudste nationale parken van Europa: het Białowieża National Park, vlak bij de grens met Wit-Rusland. Ga in het ongerepte oerbos op zoek naar de in het wild levende bizon. Het grootste zoogdier van Europa leeft er broederlijk samen met herten, wolven, lynxen en bevers. Het park is, met zijn 120 vogelsoorten, de gedroomde verblijfplaats voor vogelliefhebbers en natuurfotografen. Het is slechts één van de spectaculaire plekjes die de oostelijke fietsroute van Green Velo in petto heeft.

 

Kadzielnia Reserve Kielce

Lees de volledige reportage