Fietsen met het hele gezin: hoe neem je de baby mee?

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Fietsen is goed voor het milieu en voor je gezondheid. Maar wat doe je best als je er met het hele gezin er al fietsend op uit wil trekken en je een baby of een zeer jong kind hebt?
Vacancesweb.be

De bekendste uitweg voor dit probleem? Een babyzitje dat je op een fiets monteert, voor- of achteraan, al moeten we er meteen bijzeggen dat dit niet de meest comfortabele oplossing is. Bovendien verstoort zo’n zitje de gewichtsverdeling en wordt je kind blootgesteld aan de weerelementen. En als je valt, valt je dreumes natuurlijk mee, helm of niet.

De aanhangwagen: een goed idee of niet?

Veiliger dan het babyzitje is een aanhangwagen voor de fiets of een bakfiets, al horen ook daar kanttekeningen bij. Zo’n rollende bak is laag en dus minder zichtbaar voor automobilisten. Een fluoriscerend vlagje helpt wat dat betreft, maar toch. Daarnaast neemt het meer plaats in (je kan dus minder gemakkelijk langs) en verwachten veel autobestuurders niet dat een fiets nog een ‘aanhangsel’ heeft, met alle mogelijke gevolgen van dien. Voor stadsgebruik dus een minder goed idee, op het platteland en met name daar waar geen of zeer weinig auto’s rijden, wél een goede oplossing. Geschikt voor kinderen tussen 6 en 12 maanden oud…