Fietsers: Pays des Lacs is er klaar voor!

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
In heel Europa bloeit het fietstoerisme op. Een trend die veel regio's ertoe aanzet om een kwalitatief aanbod voor fietsers te ontwikkelen, waaronder het Pays des Lacs in België, dat het gebied rond Chimay en Eau d'Heure bestrijkt, net buiten de provincies Henegouwen en Namen.

Naast geklasseerd erfgoed, middeleeuwse steden, pittoreske dorpen en talrijke musea en kastelen, heeft het Pays des Lacs ook een bijzonder genereus “natuurlijk” aanbod, met landschappen die bestaan uit uitgestrekte bosgebieden, heuvels en grotten. Een uitzonderlijk DNA, zeer groen en geconserveerd, die deze regio een ideale plek maken voor fietsers.

Rustig aan!

Als lid van het Europese Interreg V EuroCyclo-project, dat de vijf Franse departementen Hauts-de-France, West- en Oost-Vlaanderen en Wallonië Picardië bestrijkt, wil het Pays des Lacs het “langzame toerisme” bevorderen door mensen aan te moedigen om zich met andere middelen dan de auto te verplaatsen en met andere woorden zachte mobiliteit te bevorderen.

Alles werd in het werk gesteld om het verkeer van fietsers in de regio te vergemakkelijken. Er werd een bakensysteem ontwikkeld, bestaande uit knooppunten, waarbij voorrang wordt gegeven aan langzame en veilige routes, met inbegrip van delen van het RAVeL-netwerk. Bijzondere aandacht werd besteed aan het onderhoud van de fietspaden en de nauwkeurigheid van de markeringen.

In de afgelopen maanden zijn in het noordelijke deel van Lake Country niet minder dan 200 km aan knooppunten aangelegd, naast de ongeveer 350 km die er al zijn! In de praktijk zijn 600 km, waarvan 490 km in de wijk Philippeville (Cerfontaine, Couvin, Doische, Florennes, Philippeville, Viroinval en Walcourt) en 110 km op de verlenging van de eerste fase naar de Avesnois en de Franse Ardennen, momenteel in aanbouw. Hierdoor kan op lange termijn 1.150 km aan knooppunten worden bereikt. In Philippeville is het einde van de installatie gepland voor het einde van de zomer.

Speciale kaart

“1.000 fietsterminals” is de naam van de nieuwe brochure van het toerismebureau van Pays des Lacs en is specifiek gericht op fietstoeristen. Van de Samber tot de Maas tonen kaarten de knooppunten en de historische sites en musea in de buurt van de routes.

IIn de brochure worden zes wandelingen gepresenteerd volgens specifieke thema’s: het industriële erfgoed van Anderlues, Fontaine-l’Evêque en Lobbes via de site van de abdij van Aulne, het erfgoed en de geschiedenis in Ham-sur-Heure-Nalinnes, de landschappen en de omheinde landbouwgronden in Momignies, het historische en religieuze erfgoed in Philippeville, Cerfontaine en Walcourt, de bossen, fauna en flora van Chimay-Virelles of de Calestienne en de musea van Doische, Viroinval. Er is voor elk wat wils!

Deze tweetalige kaart (FR-NL) wordt verkocht voor de prijs van 5 €. Binnenkort wordt ook een speciale webpagina online gezet. Deze zal deze favoriete wandelingen en vele suggesties bevatten!