Terug

Folklore en wandelingen Tussen-Samber-en-Maas

Kennismaking met het immaterieel erfgoed van UNESCO.

Folkloristische wandeling van Entre-Sambre-et-Meuse ©  FTPN Folkloristische wandeling van Entre-Sambre-et-Meuse

Heb je al eens deelgenomen aan een van de beroemde wandelingen in het gebied Tussen-Samber-en-Maas? Tussen mei en september gaat er geen zondag voorbij zonder dat er een wandeltocht plaatsvindt in een of meerdere dorpen. Vreemde strijders nemen de golvende graslanden over. In het zomerlicht weerkaatsen hun uniformen en zorgen op de groene ondergrond voor een indrukwekkende schoonheid.

Voor je deelneemt aan een van de optochten, raad ik je aan eens langs te gaan in het Musée de la Bataille in Ligny. Als bezoeker duik je in het verleden van de Napoleontische tijd en herbeleef je de intensiteit van de laatste overwinning van Napoleon vòòr de Slag bij Waterloo. Geweren, uniformen, maquettes, kaarten, gravures, koperwerk, … alles draagt bij tot een onvergetelijke reis naar 200 jaar geleden.

Ik kom nog even terug op de wandelingen: de zondag na Pinksteren (dit jaar op 27 mei) vindt in Walcourt een van de belangrijkste folkloristische optochten in het gebied Tussen-Samber-En-Maas plaats. Meer dan 700 gewapende mannen begeleiden de processie tijdens hun “Grand Tour”.

Om deze door UNESCO erkende folklore beter te begrijpen, is de brochure “Les Marches, mode d’emploi” een must. De rijkelijk geïllustreerde brochure is in een handig zakformaat beschikbaar bij de toeristische diensten van Walcourt en Cerfontaine en gaat in op de verschillende aspecten van de tochten: de kostuums, de muziek, de geschiedenis, … Een goudmijn voor wie er meer over te weten wil komen. De brochure is voorzien van een kaart, een lexicon en een evenementenkalender. Steek het van mei tot september in je broekzak!

Meer info

Geniet ervan

Bouvignes - Dinant

Deel 17de eeuwse boederij, 6 ha, tennis zwembad

vanaf €1250 / week

Gerin - Maredsous

Huur Gîte in Maredsous

"