Terug

Ga Dante achterna met een tocht van 395 km

Dantes meesterwerk La Divina Commedia behoort, met ruim 14.000 verzen tot de meest bijzondere literatuur uit de Middeleeuwen. Meer nog, het werk wordt als een van de grootste schrijfprestaties aller tijden beschouwd. In de wereldliteratuur staat het boek op dezelfde hoogte als Odyssee, Faust, Don Quichot of Macbeth. Met zijn werken, maar vooral met La Divinia Commedia inspireerde Dante Alighieri dichters, schrijvers, filosofen en intellectuelen als William Blake (1757-1827), de dichter-filosoof Thomas Stearns Eliot (1888-1965) en de Amerikaanse dichter Ezra Pound (1885-1972).

 

De lege graftombe van Firenze

Dante Alighieri stierf in 1321 in Ravenna, waar hij ook begraven ligt. De discussie over het stoffelijk overschot van de dichter leeft nog steeds. In de Santa Croce-kerk in Firenze wacht een (lege) graftombe op de komst van het stoffelijk overschot. Het Firenzische gemeentebestuur stuurt sinds 1325 jaarlijks een kruik met olijfolie en een palmtak naar Ravenna met het verzoek om de stoffelijke resten over te brengen. Al bijna 700 jaar krijgen ze dezelfde reactie: ‘Eens verbannen, blijft verbannen’.

Dante's graf © Giacomo Banchelli

 

Dante achterna

Geen mooier eerbetoon aan de man die de hel, het vagevuur en het paradijs een poëtisch uitzicht gaf dan in zijn voetsporen te treden. Letterlijk. Ga Dante achterna met een tocht van 395 km, goed voor 20 etappes van Ravenna naar Florence en terug. Onderweg daal je af in de wildernis van de Apennijnen die de pen van Dante inspireerden. De twee Dante-steden bij uitstek, Ravenna en Firenze, beconcurreren elkaar. Ravenna enerzijds, waar Dante in ballingschap leefde, zijn goddelijke komedie voltooide en waar hij begraven werd. Firenze anderzijds, zijn geboorteplaats waar het Museo Casa di Dante de schrijver onsterfelijk maakt.

De paden van Dante - Trekking

 

In de voetsporen

De Dante-route stopt op de plaatsen waar de grote Italiaanse dichter in ballingschap leefde. Het is een reis langs oude gebouwen, Romaanse kerken, kleine dopen, musea, bibliotheken, ambachtelijke ateliers en de mooie, ongerepte natuur. Met de fiets. Of te voet langs een van de vele wandelpaden tussen Ravenna en Firenze. Onderweg doorkruis je de gemeenten Scarperia, San Piero, Borgo San Lorenzo, Marradi, Faenzaen en Brisighella en ontdek je een schat aan monumenten, tradities en geschiedenis.

St Apollinaire Ravenna © Paolo Barone

 

Dante-trein

De wandelschoenen versleten? De route van Firenze naar Ravenna overbruggen kan ook met de eerste Italiaanse trans-Apennijnen-treinroute: de Faentina-spoorweg. De verbinding Firenze met Faenza (en vervolgens Ravenna) wordt, logischerwijze, de trein van Dante genoemd en loopt door de Apennijnen tussen Toscane en Emilia-Romagna. De route is niet nieuw. De 101 km lange spoorlijn met 15 tussenliggende treinstations, 30 galerijen, 55 bruggen en viaducten werd ingehuldigd in 1893. De spoorlijn stijgt tot bijna 600 meter boven de zeespiegel en biedt onderweg adembenemende zichten. Wie optimaal wil genieten van de treinreis doet het rustig aan. Een tussenstop inlassen kan in de keramiekstad Borgo San Lorenzo, in Marradi (de stad van de kastanjes) en in Crespino del Lamone (de stad van het gezonde water).

Brisighella Ravenna stoomtrein ©  Andrea Ceroni

 

Waterval als inspiratie

Wil je zelf op zoek naar de Acquacheta-waterval? De schoonheid ervan werd beschreven in La Divina Commedia. Meer dan 700 jaar later is de waterval op de heuvelrug van de Apennijnen tussen de regio’s Emilia-Romagna en Toscane nog altijd een van de trekpleisters van het Nationaal park Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna, Door de eeuwen heen heeft het park indruk gemaakt en invloed gehad op heiligen, schilders, schrijvers en andere kunstenaars. Waaronder dus ook op Dante Alighieri. Vanuit natuurlijk oogpunt is het grondgebied van de Casentinesi-bossen tot op vandaag zo goed als ongerept gebleven.

Acquacheta waterval

Lees de volledige reportage

Geniet ervan

Ginestra Fiorentina

Archetto

vanaf €493 / week

San Casciano Val di Pesa

Casa delle Fiabe

vanaf €1767 / week