Terug

Ga op een meer ecologische manier naar Praag en Berlijn!

29/12/2021

De luchtvaartsector, die hard getroffen werd door de gezondheidscrisis en met de vinger gewezen voor de klimaatcrisis, krijgt er een bedreiging bij: de nachttrein!

William Zhang

De nachttrein Brussel-Amsterdam-Berlijn-Praag, die eerder al voor het voorjaar werd aangekondigd, zou tegen komende zomer eindelijk in dienst moeten zijn. Dat laat de Belgisch-Nederlandse start-up ‘European Sleeper’ weten.

De start-up werkt voor deze verbinding samen met de Tsjechische spoorwegmaatschappij RegioJet. De trein zal drie keer per week rijden, met vertrek vanuit België (Brussel-Zuid en Antwerpen-Centraal) op maandag, woensdag en vrijdag. Hij rijdt naar de Tsjechische hoofdstad Praag via Nederland en Duitsland (met haltes in Berlijn en Dresden). De terugreizen vinden plaats op zondag, dinsdag en donderdag.

Een nachtje slapen en je staat in Warschau

European Sleeper zou deze dagelijkse dienst zo snel mogelijk willen opstarten. De start-up wil in 2023 ook een verbinding lanceren tussen Brussel, Amsterdam en de Poolse hoofdstad Warschau. Het doel is vervolgens “om elk jaar een nieuwe nachttrein uit Nederland en België te introduceren”. Momenteel rijdt in België slechts één nachttrein: de NightJet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB, die driemaal per week Brussel en Wenen met elkaar verbindt via Luik en Duitsland.

Van Oostende naar Wenen

Een ander initiatief van OVOE (Oostend-Wenen-Oriënt-Experience) heeft de lancering van zijn nachttreinen naar Oostenrijkse skigebieden opnieuw uitgesteld. Eind 2022, klinkt het nu.