Trapani

Terug

Geef uw ogen de kost in Palermo

Palermo ligt op 25 minuten rijden van het vliegveld (vluchten vanaf Brussel en/of Charleroi).

Kathedraal van Palermo © H. E. Kathedraal van Palermo

Palermo ligt op 25 minuten rijden van het vliegveld (vluchten vanaf Brussel en/of Charleroi). Het traject volgt de kust met haar azuurblauwe zee. Vervolgens vertoeft u in zuidelijke sferen. Overal ziet u palmbomen, naaldbomen en cactusvijgen. De kust ligt bezaaid met vergeelde huizen. U voelt meteen dat ze veel hebben doorstaan, en de gevels en fleurige terrassen vol palmboompjes, wijnstokken en vetplanten geven dit grote Italiaanse eiland zijn onbetwistbare charme mee. Zelfs de vele wat modernere appartementengebouwen verrassen me, met hun terrassen als hangende tuinen. Palermo is een belangrijke havenstad, maar in tegenstelling tot andere kustplaatsen wordt het door de omringende bergen bescherming geboden tegen de zeewinden. Na de eerste indrukken van druk verkeer en zwart geworden gevels...ontwaar ik op vele verouderde façades mozaïeken en met beeldhouwwerk versierde muren, en ik stel me de prachtige stad van weleer voor.

 

De Porta Nuova

De Porta Nuova is een imposante triomfboog, aan beide kanten geflankeerd door 2 beelden. Deze poort geeft toegang tot de oude stad, het Palazzo dei Normanni en zijn tuin. Redelijk op mijn gemak wandel ik door de straten, bijna allen slechts toegankelijk voor voetgangers en met een fietspad.

Porta Nuova © H. E.

 

Het Palazzo dei Normanni

Dit ligt direct rechts van de Porta Nuova. Dit voormalige Palazzo Reale is momenteel de zetel van het Siciliaanse parlement, en hier binnen bevindt zich de fameuze Palatijnse kapel, die absoluut een uitgebreid bezoek waard is.

Normandisch paleis © H. E.

 

Park Villa Bonanno

Dit ligt voor het Palazzo dei Normanni. Het is een kleine oase van rust te midden van de hectiek van de stad, waar u even stilaan tot rust kunt komen na een lange wandeling.

De Villa Bonanno park © H. E.

 

De Kathedraal van Palermo

Vervolg de Via Vittorio Emanuele en vlak na het park, op de hoek met de Via Matteo Bonello, doemt de majestueuze kathedraal voor uw ogen op. En dat is een adembenemend gezicht. De kathedraal van Santa Rosalia of Catidrali di Palermu in het Siciliaans, stamt uit de 12e eeuw. Deze architectonische parel in Arabisch-Normandische stijl is een waar kantwerk van steen en marmer. Er liggen meerdere koningen en relieken van de Heilige Rosalie, beschermheilige van Palermo, begraven. Wanneer u er in september heen gaat, heeft u net als ik kans dat u de aan haar gewijde vergulde reliekschrijn te zien krijgt. Vergeet bij uw bezoek niet het overblijfsel uit het verleden te bekijken bij de ingang aan de linkerkant van de Kathedraal. Op één van de zuilen die daar verrijzen kunt u een sculptuur bewonderen van een soera uit de Koran, een overblijfsel uit het bonte verleden van dit unieke monument.

Kathedraal van Palermo © H. E.

 

Een levendige winkelstraat

Ik vervolg mijn wandeling op de Via Vittorio Emanuele. In de straat zijn steeds meer winkels te zien, shopaholics kunnen hier hun hart ophalen. Overal in de straat, een aaneenschakeling van cafés, bars en typische restaurants, vindt u winkels met souvenirs, streekproducten, confectiekleding en vintagecuriositeiten. Wanneer ik omhoog kijk, zie ik boven een aantal winkels nog oude bouwsels, verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna in diezelfde staat behouden, alsof niemand de sporen van een tragisch verleden heeft willen uitwissen. Ongelooflijk dat deze gebouwen nog altijd bewoond worden.

Via Vittorio Emanuele © H. E.

 

Teatro Massimo

Mijn tour eindigt op de Piazza Giuseppe Verdi. Hier vindt u de opera van Palermo, één van de grootste theaters van Italië. Dit indrukwekkende en majestueuze monument met zijn 2 leeuwen aan weerskanten van de grote trap, vormt de afsluiting van mijn bezoek aan Palermo. Ik doe schitterende indrukken op, en ben benieuwd naar het vervolg van mijn verblijf op Sicilië.

Theatro Massimo © H. E.

 

Richting op een ander horizon

Aan het eind van de dag verlaat ik het jachtige Palermo voor de kalmte van de kust. Na 1 uur en een kwartier rijden kom ik aan in Erice. Dit op een heuveltop gelegen dorpje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is mijn uitvalbasis voor uitstapjes naar de kust.

Weg dicht bij Trapani © H. E.