Terug

Geschiedenis à volonté

02/09/2021

De geweldige landschappen en ongerepte natuur, in combinatie met een eeuwenoude geschiedenis, maken Polen steeds populairder als het ultieme fietsland...

Dat Wielkopolska de bakermat was van het huidige Polen valt in deze regio niet te ontlopen. Zeker niet voor wie de Piastenroute volgt. De bijna 300 km lange route die van west naar oost loopt, geeft een inkijk in het ontstaan van Polen via talrijke openluchtevenementen. Hoogtepunten van dit traject: de Koninklijke Kroning – Festival van de Slavische Cultuur in Gniezno, het Krijgerstoernooi in het Archeologisch Reservaat van Grzybów en Jare Święto in het kasteel van Pobiedziska. Een mooi en lekker pauzemoment tijdens deze route vind je in de Benedictijnenabdij in Lubin. Proef er de Benedictijnse likeur, een brouwsel op basis van eeuwenoude recepten waarin 21 kruiden worden verwerkt. Lekkerbekken bezoeken best ook Kalisz, de tweede historische hoofdstad van Wielkopolska. Het is niet alleen de stad waar al twee eeuwen piano’s worden gebouwd, maar ook de thuishaven van de Andruty Kaliskie, een licht zoete, traditioneel gebakken, platte wafel.

Sportief onderweg

De geweldige landschappen en ongerepte natuur, in combinatie met een eeuwenoude geschiedenis, maken Polen steeds populairder als het ultieme fietsland. Zeker de regio Wielkopolska is een fietsvriendelijke streek. Wil je de oude gebouwen uit de tijd van de eerste koningen van Polen zien? De pittoreske meren en eindeloze bossen? Of ga je liever voor een romantische trip in een retro stoomtrein? Groot-Polen heeft het volledige pakket beschikbaar. In deze regio komen geschiedenis en avontuur samen. Een eigen fietsroute uitstippelen hoeft niet. De regio maakt het fietsers heel makkelijk met gemarkeerde fietspaden. Zo biedt het Wielkopolska-fietsroute-systeem pasklare parcours. Om ervoor te zorgen dat je tijdens jouw reis geen enkele attractie of fantastisch historisch monument mist. En om te voorkomen dat je onderweg verdwaalt.

De groene longen van Poznan

Op zoek naar rust en gezonden lucht? Ook dat heeft de regio te bieden. Met de twee nationale parken; het Nationaal Park Wielkopolski en (een deel van) het Drawienski Nationaal Park. Het Nationaal Park Wielkopolski vind je op amper vijftien kilometer ten zuiden van Poznan. Het grootste deel van het park bestaat uit naaldbomen, gemengde bossen en meren. De grotten en rotsblokken zijn de stille getuigen van het verleden van het park. Schrik niet als je onderweg wilde zwijnen, dassen en reeën tegenkomt. Het zijn, samen met buizerds en zwarte spechten, de vaste bewoners van het Nationale Park. Voor het Drawienski Nationaal Park moet je in het Noordwesten van Polen zijn. Een deel van het park bevindt zich in het stromingsgebied van de rivier Drawa en van de zijrivier Plociczna. Met meer dan 30 meren, loofbossen en veengebieden met overblijfselen uit de ijstijd is dit een gevarieerd natuurpark. En een mooie verblijfplaats voor bevers, otters en roofvogels zoals de visarend en de witte adelaar.

Lees de volledige reportage