Terug

Gevulde wafels eten bij Méert in Lille

In la rue Esquermoise, op enkele passen van de Grote Markt, pronkt de beschermde gevel van Maison Méert. Je kan onmogelijk de etalage van de patisserie voorbijlopen zonder binnen een kijkje te nemen.

Wafels Meert © Xavier Renouy Wafels Meert

Het is een ware verrukking om deze art-deco winkel te ontdekken. Maison Méert bestaat al sinds 1761 en dat merk je aan het flamboyante interieur van de winkel. Het was Modo de Rollez, toen befaamd voor zijn ijsjes, die zijn bevriende kunstenaars de opdracht gaf om de gevel van de confisserie-chocolaterie om te toveren naar de huidige rijkelijk versierde etalage. In 1849 vestigt de Belgische patissier Michael Paulus Gislinus Méert zich hier. Vijf jaar had de Belg doorgebracht op de cacaoplantages in de kolonies en over heel de wereld. De kennis over cacao, suikerriet, vanille en koffie die hij daar opdeed, bracht hij tot leven in al zijn delicatessen. Vooral zijn met Madagascar-vanille gevulde wafeltjes maakten zijn naam en zijn patisserie tot een fenomeen in Europa.

 

Méert hofleverancier

Het gouden decor overheerst en doen de gebakjes er nog verrukkelijker uitzien. Je kan de gebakjes kopen in de winkel, maar leuker is ze meteen opeten in de gezellige tearoom achteraan bij een heerlijk kopje koffie. In de tearoom loopt de prachtige art-deco inrichting verder, ondermeer in de ‘rokerszaal voor Heren’ en de fleurige binnentuin. Terug binnen maken we een praatje met chocolade-laborant Olivier die in het atelier van Méert werkt. “Jullie zijn Belgen? Top! Wisten jullie dat Méert hofleverancier was voor jullie koning Leopold I? Hij was niet de enige bekende figuur die onze producten graag lustte. Beroemdheden als Buffalo Bill, Napoleon, Winston Churchill, Jackie Kennedy en - hoe kan het anders - Charles de Gaulle zijn allemaal gestopt in dit boetiekje in de rue Esquermoise.”

© AS Flament

 

Hier kan je niet binnengaan zonder van al dat lekkers te hebben geproefd. Olivier raadt ons zijn favoriete ijsje aan: praliné-melon. “We proberen ook steeds op zoek te gaan naar nieuwe smaken voor onze huisgemaakte, artisanale producten. Zo hebben we nu ook citroen-citrusvruchten, waarbij de citroen mooi contrasteert met de suiker in van het wafeltje.”

© M. Flament

Lees de volledige reportage