Heb je recht op een vergoeding wegens vertraging bij een tussenlanding buiten de EU?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Als je naar een verre bestemming vliegt maak je wel eens een tussenlanding op een luchthaven buiten de Europese Unie. Kan je dan nog aanspraak maken op een vergoeding als je vlucht vertraging heeft?

Eerder wezen we er al op dat je wel eens een schadevergoeding kan vragen als je vlucht vertraging heeft.

Meer daarover lees je hier

Maar hoe zit dat als je een tussenlanding hebt op een luchthaven buiten de Europese Unie?

Niet voor alle vluchten

De regels die je recht geven op een schadevergoeding als je vlucht vertraging heeft gelden enkel voor vluchten die ‘iets Europees’ hebben. Meer bepaald moet je vlucht minstens vertrekken van of toekomen op een Europese luchthaven of een luchthaven in Noorwegen, IJsland of Zwitserland. In dit laatste geval is tevens vereist dat je vlucht wordt uitgevoerd door een maatschappij uit de EU.

Tussenlanding

Een recent arrest van het hof van justitie besliste dat ook een langdurige vertraging bij een vlucht vanuit een EU-lidstaat tijdens een tussenlanding in een niet-EU-land moet worden gecompenseerd. Het is dan wel vereist dat de vluchten als één enkele boeking zijn aangekocht in een EU-lidstaat. Het feit dat daarbij bij de tussenlanding van vliegtuig moest worden veranderd is niet van belang. In dit geval vloog een passagier vanuit Berlijn met een tussenlanding in Casablanca naar Agadir.

Hoeveel bedraagt de vergoeding?

Je kan een schadevergoeding vragen als je vlucht minstens drie uur vertraging heeft. Het bedrag dat je kan vragen varieert tussen de 250 en de 600 euro naargelang de afstand van je vlucht.