Terug

Herbronningsidee: Naar Compostella vanuit België

Om op adem te komen en tegelijkertijd te herbronnen, stellen we je een nieuwe leuk idee voor! Kies uit 7 routes in Wallonië die deel uitmaken van de weg naar Santiago de Compostella? Want natuurlijk zijn er stukken die ons land doorkruisen!

© Charlotte Princen

In het verleden brachten deze grote paden pelgrims uit de verste uithoeken van Europa naar het graf van de apostel, al 1000 jaar lang. Sommige van deze routes, die nu op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, doorkruisen ons mooie Waalse landsgedeelte. Dus waarom zou je er geen gebruik van maken? De paden en de monumenten langsheen de route maken ze tot uitzonderlijke plekken die je tijdens het wandelen kunt ontdekken.

En zoals ik al zei, 7 hoofdwegen doorkruisen onze contreien. Alleen al hun namen zijn uitnodigingen om te gaan reizen: Brugensis-Scaldea, Tenerra, Gallia Belgica, Monastica, Thiérache, Arduinna en Mosana. De kortste ervan is 29 km lang, de langste 140 km. Dit betekent dat er voor elk wat wils is en op maat van elke wandelschoen!

Natuurlijk varieert de moeilijkheidsgraad, maar de paden hebben allemaal dezelfde markeringen. De o zo symbolische schelp vind je overal, om je perfect te begeleiden. En het maakt tenslotte niet uit welke route je kiest, het belangrijkste schuilt in een ander aspect: in het herontdekte samenzijn, en ook in de ontroering om in de voetsporen te treden van pelgrims meer dan duizend jaar geleden. Een universum zonder grenzen. Wegen om resoluut te bewandelen!

Meer info

Lees de volledige reportage