Terug

Het charmante Gdańsk

Het is de grootste stad in het noorden van Polen: Gdańsk.

Gdansk

De stad waar Lech Wałęsa vorige eeuw geschiedenis schreef met zijn legendarische vakbondsbeweging Solidarność. Gdańsk is een stad die, ondanks een duizendjarige geschiedenis, opvallend modern oogt. Samen met Sopot en Gdynia vormt ze Driestad, de plek waar een rijke geschiedenis en een moderne stad samenkomen. Geschiedenis vind je in de Oude Stad, het historische deel van Gdańsk. Hier stap je de vervlogen jaren binnen via Brama Wyżynna ofwel de imposante Hoge Poort, al vijf eeuwen de grote toegangspoort. Gdańsk heeft nog een aantal poorten die een bezoek waard zijn: de Gouden Poort, de Groene Poort met zijn opvallende bogen, de Kraanpoort (Zuraw) en de Mariapoort. De historische gebouwen, aangevuld met de stadhuizen, de eerbiedwaardige Sint Nicolaaskerk en de Neptunusfontein bepalen al honderden jaren het uitzicht van de stad.

Het levendige Sopot

Sopot krijgt allerlei etiketten opgeplakt. Voor de enen is het de meest romantische stad van Polen. Voor anderen is het het ideale kuuroord: om te ontspannen, te genieten en plezier te maken. Sopot ligt tussen Gdańsk en Gdynia. Met aan de ene kant de Baltische Baai en aan de andere kant het Driestad Landschap Park, goed voor maar liefst 200 vierkante kilometer beschermd natuurgebied. Vele Polen kennen de weg naar de bekende badplaats met de opvallende houten pier. Sopot staat dan ook al jaar en dag synoniem voor gezellige drukte.    

Sopot

Het jonge Gdynia

De stad van zee en dromen’ zoals Gdynia ook wordt genoemd, is de meest moderne van de drie steden. Begin vorige eeuw was Gdynia nog een vissersdorp met amper 1.000 inwoners. De bouw van een grote zeehaven bracht de groei van de stad in een stroomversnelling. Gdynia werd het schoolvoorbeeld van een weloverwogen stadsplanning waar veel internationale bedrijven – letterlijk – hun thuishaven hebben gevonden. De architectuur van de ‘nieuwe’ stad respecteerde de oude gebouwen en combineerde deze perfect met de – toenmalige – moderne architectuur. Zo heeft het markthallencomplex, sinds de bouw in de jaren 30, zijn identiteit behouden. De markthallen zijn de symbolen van moderniteit en ruimdenkend Gdynia. Hier kan je alles kopen, van groenten en fruit tot jeans, parfum en Perzische tapijten. Met de zeehaven als aanvoerroute.   

Gdynia

Mooie plaatjes

Driestad mag dan het kloppende hart van het woiwodschap (de Poolse tegenhanger van Belgische provincie) van Pommeren zijn, de regio heeft zijn bezoekers nog veel meer te bieden. Natuur bijvoorbeeld. Ongeveer een derde van het grondgebied van Pommeren bestaat immers uit bossen en betoverende meren. De lokale fauna en flora werkt als een magneet op wandelaars, fietsers en fotografen. Die laatsten gaan, als afwisseling voor de mooie landschapsplaatjes, op zoek naar wilde zwijnen, herten, elanden, roofvolgels, wolven en jakhalzen die even willen poseren. De wintermaanden zijn in de regio traditioneel de jachtmaanden. Wie zijn jachtinstinct niet kan bedwingen, kan hier inschepen voor een jachtvakantie. Een vishengel optuigen kan ook. Met wat ervaring en een flinke dosis geluk, haak je misschien een meterlange snoek. De rust en de mooie omgeving krijg je er als bonus bij.      

Tuchola bos

Lees de volledige reportage