Terug

Het ergste skiseizoen in 20 jaar!

Volgens een rapport was het seizoen 2019-2020 het ergste sinds twintig jaar voor het skitoerisme. Er wordt geschat dat het seizoen 2020-2021 nog slechter wordt...

Het aantal dagskiërs ter wereld is met 18% gedaald tussen oktober 2019 en oktober 2020 ten opzichte van een seizoen eerder, schrijft de Zwitserse Laurent Vanat in zijn internationaal rapport over ski- en bergtoerisme.

Midden maart 2020 werd het skiseizoen 2019-2020, dat “zeer goed begonnen” was in de alpen, ondanks een warme winter in Europa, brutaal onderbroken door de Covid-pandemie. Bijna alle skilanden hebben toen hun stations gesloten. De kleine skioorden hebben niet veel skiërs verloren, maar de stations gelegen op grote hoogte hebben “twee maanden van het seizoen verloren” in de lente van 2020, legt Laurent Vanat, specialist in skitoerisme en uitbater van een adviesbureau in Genève, uit aan het AFP.

China en de Verenigde Staten beperken de schade!

Het voorgaande seizoen 2018-2019 was op wereldniveau “het beste in twintig jaar”. Dat staat in het rapport van vorig jaar. Bezoeken zijn vrij stabiel sinds een twintigtal jaar. Voor het huidige seizoen is het koffiedik kijken, schrijft meneer Vanat. Een ding is zeker: in Frankrijk, een van de weinige landen die samen met Italië en Duitsland de skioorden heeft gesloten, wordt het een “complete catastrofe”, terwijl het in Chinahelemaal niet zo slecht gelopen is”, net zoals in de Verenigde Staten.

Zwitserland, waar de stations open bleven, maar dat een deel buitenlandse toeristen heeft gemist, zag een daling van ongeveer 25% dit seizoen, schat de expert. Hij merkt echter wel een “stijgende interesse in leren skiën” tijdens deze periode waarin de “lege skipistes zich omgevormd hebben tot leerzones voor beginners”.