Terug

Het Famenne-Ardenne Geopark: UNESCO Werelderfgoed in Wallonië

911 km2, zo groot is dit Geopark in de regio Famenne-Ardenne. De gemeenten Beauraing, Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Tellin en Wellin maken allemaal stuk voor stuk deel uit van dit unieke stukje natuur. Maar wat is een Geopark nu juist en waarom is dit prachtig stukje Wallonië bij heel wat landgenoten nog onbekend?

De Molen van Resteigne De Molen van Resteigne

Wat is een Geopark?

Een Geopark is een uniek gebied dat door UNESCO erkend wordt om zijn bijzonder geologische eigenschappen en waarbij er bij het beheer van de omgeving rekening wordt gehouden met bescherming, educatie en duurzaamheid. Wereldwijd zijn er zo 140 van deze Geoparken erkend, maar in België is dat van Famenne-Ardenne het eerste en voorlopig enige. Sinds 2018 mag dit geologische gebied met trots het label ‘Unesco Global Park’ dragen.

Meer info

 

Wat maakt de regio van Famenne-Ardenne zo bijzonder?

De geografische gebied strekt zich uit over drie stroomgebieden: dat van de Lesse, de Lomme en de Ourthe. De ruggengraat van het Geopark vormt de ‘Calestienne’, een smalle kalksteenstrook die zich over het ganse gebied uitstrekt. Wat dit park verder bijzonder maakt, is dat er hier meer karstverschijnselen voorkomen dan waar ook in België, maar nog zelfs in Europa doen weinig gebieden het beter.
Tijdens het Mesozoïcum en het Cenozoïcum onderging het gebied door het warme en vochtige klimaat, stevige wijzigingen. De Ardennen ontstonden, waardoor de rivieren gedwongen werden zich dieper in te snijden. Dit natuurfenomeen zorgde voor wonderbaarlijke grotten, verdwijngaten en rivieren die soms wel 10 km lang onder de grond stromen.

Ontdek 5 leuke activiteiten in het Geopark

De afgrond van Belvaux

 

Wist-je-datje

Ook de Tridainebron maakt deel uit van het Geopark. Het kalksteenwater van deze bron is mee verantwoordelijk voor de unieke smaak van het bekende Rochefort trappistenbier.

Het trappistenbier van Rochefort © Denis Erroyaux