Terug

Het nieuwe Belgische paspoort: 5 dingen die je moet weten

08/02/2022

Buitenlandse Zaken heeft een nieuw Belgisch paspoort voorgesteld. Die is sinds 7 februari in omloop. Wat verandert er? We overlopen het met jou!

1. Veiligheid

Dit nieuwe paspoort bevat twee keer meer beveiligingselementen dan het vorige, dus 48, preciseert minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. Een aantal nieuwe elementen zijn een lang nummer, de integratie van een decoderingsfilter op de gegevenspagina en een lasergravure van een derde foto.

2. Een “sterk” paspoort dat frauders aantrekt!

Het Belgisch paspoort is een van de “sterkste” ter wereld, want het geeft toegang tot heel veel landen (149 landen, waarvan 110 zonder visum), waarvan een groot deel zonder visum. Dat trekt natuurlijk fraudeurs aan, legt de minister uit. Vorig jaar werden 500 fraudedossiers geopend.

3. Prijs en geldigheid ongewijzigd

De prijs verandert niet ten opzichte van het vorige paspoort: 65 euro exclusief gemeentetaksen volgens de standaardprocedure. De geldigheid van 7 jaar blijft ook ongewijzigd.

4. Aanvragen zullen stijgen

Sinds het begin van de pandemie is het aantal aanvragen sterk gedaald, maar tussen 2017 en 2019 werden er tussen de 540.000 en 650.000 Belgische paspoorten per jaar aangevraagd.

5. Stripthema

Het grafische thema is dat van de strip- en de reiswereld (de raket van Kuifje, de Smurfen, Lucky Luke, Robbedoes, Largo Winch, Suske & Wiske, Marsupilami, …). Dat is een verandering ten opzichte van het vorige paspoort, waarop industriële gebouwen stonden!