Terug

Het Noordereiland, de Rupelse Camargue

02/09/2021

Even lijkt het alsof we in de Camargue zijn beland, ongerepte natuur, wilde Konikpaarden en massa’s watervogels, waaronder een hele kolonie lepelaars en wilde ganzen.

Noordereiland
Noordereiland Myriam Thys

Het Noordereiland, omsloten door de Rupel, de Schelde en het Zeekanaal is te bereiken met de veerpont in Schelle en is de ideale plek om te fietsen of te wandelen. Groot is het niet maar zowel de fauna als de flora is er verrassend divers. Er leven ook vossen en met wat geluk kan je er zelfs zeehonden spotten. Terug op het ‘vasteland’ kan je net als wij meteen je voeten onder tafel schuiven in een van de gezellige cafés en restaurants langs de Rupeloever.

Nen Nielse Oemweg

Niet alleen fietsen, maar ook wandelen is een plezier in de Rupelstreek. Een van de mooiste wandelroutes langs kunst, klei en natuur is Nen Nielse Oemweg. Je hebt de keuze tussen een lange (9,5 km) of korte (5,4km) lus. De route begint aan het gemeentehuis in Niel en voert ons naar het Niels Broek, een mooi natuurgebied met veel grachten, poelen en oude kleiputten.

Nen Nielse Oemweg
Nen Nielse Oemweg Myriam Thys

We belanden ook in Hellegat, een oud steenbakkersdorpje, waar we opnieuw worden geconfronteerd met het harde maar roemrijke verleden van de streek. Mooi is ook de getijdenmolen, aangedreven door de sterke getijden van de Rupel. En ook hier kunnen we street art bewonderen, zoals het stoere paard van Dzia op de zijgevel van het Natuurhuis.

Myriam Thys

Lees de volledige reportage