Terug

Het strakke Bodegas Baigorri, het balkon van de Rioja

11/10/2021

Onze camera draait overuren als we van Logroño naar Samaniego de Ebrorivier volgen. Met stip het mooiste stuk van de reis. Zeker als we het Cantabrisch gebergte inrijden en terechtkomen bij een goed bewaard geheim: het balkon van de Rioja.

Bodega Baigorri Myriam Thys ©

We kunnen er de volledige vallei overzien, een enorm glooiend patchwork van felgekleurde wijngaarden. Net onder het balkon zien we Baigorri al liggen. Deze keer geen flamboyante kleuren of vormen, dit wijnhuis springt eruit door haar strakke eenvoud. Baigorri lijkt een simpele glazen box, maar vergis je niet: er zitten nog zes verdiepingen in ruw beton en metaal onder. Wij dopen het meteen om tot de bunker van Samaniego. De dader van al dit moois is de Baskische toparchitect Iñaki Aspiazu. Het glazen gebouw ligt op een hoogte in een dramatische setting. Buiten leiden monumentale trappen recht een zee van bontgekleurde wijngaarden in.

Logroño Tapasbar Myriam Thys ©

Binnenin de ‘bunker’ is het allemaal heel functioneel, er wordt namelijk volgens het verticale principe wijn gemaakt. De druiven worden op grondniveau geperst en dan doet de zwaartekracht haar werk. Zonder het gebruik van pompen loopt het sap eerst de inoxen tanks in om tenslotte vijf verdiepingen lager naar de houten vaten te vloeien om te rijpen. Tussen die vaten, in een futuristische setting, degusteren we hun beste wijnen, die tot de top behoren in Rioja. We proeven er onze favoriet van de hele reis: hun Blanco Fermentado. Als afsluiter mag je vooral Logroño niet missen, de culinaire hoofdstad van Rioja met Calle del Laurel waar de tapasbars gezellig tegen mekaar aanleunen en de calados (wijnkelders) in de oudste wijk van het stadje. Typischer wordt het niet.

Lees de volledige reportage