Terug

Hidden Heartland: het ongerepte Ierland

De meeste toeristen trekken naar de Ierse kust. Maar Ierland bezit ook heel wat onontdekte pareltjes in het binnenland, waar het leven in z’n eigen tempo beweegt en de prachtige, waterrijke natuur domineert.

Carrick On Shannon

Dwaal door de uitgestrekte moerassen, majestueuze bergen en weidse valleien. Het is een avontuur langs ongerepte, 15 meter hoge klaterende watervallen en de geschiedenis van koolmijnen. Maar je wordt tijdens een minder vermoeiende (lees: minder heuvelachtige) wandeling ook getrakteerd op ongerepte uitzichten over de natuurlijke schoonheid van bijvoorbeeld Lough Allen.

In Carrick-on-Shannon, aan de gelijknamige rivier, is het lekker smullen van de lokale gastronomie op het lokale boerenmarktje! Of ga voor een cruise of een paddleboard excursie op de Shannon. Ook het National Famine Museum in Strokestown is de moeite waard. Een museum over hongersnood? Je leest het goed. Hier leer je alles bij over de erg donkere pagina in de Ierse geschiedenis: de mislukte aardappeloogst in de 19de eeuw. In Corlea bespeur je restanten van een houten weg uit de IJzertijd, één van de grootste in Europa!

De fabelachtige landschappen van de Causeway Kustroute

Noord-Ierland: dit stuk eiland met z’n pittoreske dorpen en weelderig grasgroene, glooiende heuvels behoort - in tegenstelling tot de Republiek Ierland - tot het Verenigd Koninkrijk. Dat verandert natuurlijk niets aan de oogverblindende schoonheid van de rauwe noordelijke kust. En dat is ook het productieteam van de populaire HBO-serie Game of Thrones niet ontgaan.

Hoogtepunt is de legendarische 247 kilometer lange Causeway-route tussen de steden Belfast en het ommuurde Derry/Londonderry. Misschien is het de schoonheid van een wandeling over de toppen van de kliffen of de uitgestrekte breedte van de ongerepte stranden met adembenemende vergezichten over de oceaan die het ‘m doen. De natuurlijke schoonheid staat ook wel perfect in balans met de schilderachtige (vissers)dorpjes in de valleien. Schuif letterlijk aan tafel over de houten bank in het kleine vissersrestaurantje waar een vriendelijke local een bord vol verse schelpdieren voor je neus zet.

Giant Causeway

60 miljoen jaar geleden

De beroemde Giant’s Causeway is een absolute topper aan de Ierse gekartelde kust. Met z’n 40.000 basalten pilaren in de vorm van zeshoekige, donkere trapstenen is dat best te begrijpen. De legende zegt dat de grote Keltische krijger Fionn mac Cumhaill de basalten weg naar Schotland bouwde om een rivaliserende reus uit te dagen. Wetenschappers geloven dat het is ontstaan door een vulkaanuitbarsting zo’n 60 miljoen jaar geleden. Hoe dan ook, impressionant is het zeker. Eén van de beste manieren om dit natuurwonder te bekijken is vanaf boven, via een wandeltocht van zo’n vier uur. Wandelschoenen: check. K-WAY: check. En we zijn weg!

De Old Bushmills Distillery is de oudste nog werkende distilleerderij op het eiland Ierland. Dit is één van ’s werelds eerste distilleerderijen waar whiskey – met een “e” omdat Ierse whiskey extra speciaal zou smaken – onder één dak gedistilleerd, gemengd en in flessen gedaan wordt. En gedronken natuurlijk. Leer alles over de fascinerende geschiedenis tijdens een rondleiding en rond je bezoek af met een wee dram, een borreltje. Of twee.

Zien we daar nu opeens een vervallen kasteelruïne, hangend tegen de rand van een klif? Of hebben we zonet te veel whiskey gedronken? Nee hoor! De romantische overblijfselen van het Dunluce Castle balanceren op een rotsige landtong. Het 14e-eeuwse kasteel werd in 1641 verlaten nadat een gedeelte van de keuken tijdens een storm in zee stortte.

Lees de volledige reportage