Hierop moet je letten als je een huurcontract sluit voor een vakantiewoning

Jan Roodhooft,
02-08-2022
Je wil een vakantiehuis of appartement huren aan de kust of in de Ardennen. In dat geval zal men je allicht een huurcontract laten ondertekenen. Waarop let je dan maar beter vooraleer je je handtekening plaatst?
Ralph Ravi Kayden

Wat inbegrepen?

Kijk vooreerst na of er duidelijk vermeld wordt wat je precies huurt en wat er in de huur begrepen is.  Gaat het alleen om een appartement of mag je bv. ook gebruik maken van de parking in het gebouw.  Misschien is ook de opkuis van het appartement, het gebruik van handdoeken en lakens enz. in de huurprijs begrepen. Door goede en duidelijke afspraken te maken vermijd je een hoop latere discussies.

Hoeveel en wanneer betalen?

Zorg er ook voor dat de huurprijs wordt vermeld met wat daarin begrepen is en dat aangegeven wordt voor welke zaken je eventueel bijkomend moet betalen.  Zo kan het bv. zijn dat je apart moet betalen voor nutsvoorzieningen, een opkuis van het appartement bij het einde van de huur, de opmaak van een plaatsbeschrijving enz.

In de huurovereenkomst wordt ook best gespecifieerd wanneer je de huur moet betalen en of je al dan niet een voorschot verschuldigd bent.  Probeer dat voorschot zo beperkt mogelijk te houden.  Indien er namelijk iets misgaat met de verhuring (bv. het pand is dubbel geboekt of het is vies, vuil en smerig) dan moet je het betaalde voorschot trachten te recupereren.

Waarborg

In de huurovereenkomst zal tevens vermeld staan dat je een waarborg moet betalen. De wet geeft geen maximum aan waar deze waarborg niet boven mag gaan.  Ook hier is het van belang te trachten deze waarborg beperkt te houden.

Aantal personen en huisdieren

In het huurcontract kan ook staan voor hoeveel mensen het vakantieverblijf geschikt is. Kijk of het wel beantwoord aan met hoeveel mensen je op reis wil gaan.  Wil je een huisdier meenemen kijk dan ook na of er geen verbod in het huurcontract staat. Weet dat zo’n verbod bij de verhuur van een vakantiewoning wel eens geldig zou kunnen worden geacht gelet op de specifieke aard van de verhuring.