Terug

Hiken in de Blue Mountains in Jamaica

Blue Mountains Blue Mountains

Kuieren door de straten met de felgekleurde huisjes terwijl er hier en daar een geit rondwandelt is al best kostelijk voor je ogen. Maar voor sportieve waaghalzen doet het eiland er nog een schepje bovenop. Zo kan je bijvoorbeeld hiken in de Blue Mountains in het Blue and John Crow Mountains National Park. Tijdens je trip trakteert de ongelooflijk diverse en ruwe natuur je op een fauna en flora die je nergens anders ter wereld ziet. Wandelschoenen aan en gaan! Want dit bergparadijs verken je best te voet. Het uitzicht op de zee maakt de twee uur durende klim naar de 2256 meter hoge top helemaal waard!

 

Mag het iets minder pittig? Dan zijn er genoeg alternatieve wandelingen die je langs de pracht en praal van het nationaal park loodsen. Of rij verder naar het Holywell National Park op de Blue Mountain Ridge, het relaxte en vredige alternatief waar je naar hartenlust kan picknicken. Aarzel ook niet om de lokale rangers aan te spreken. Ze kom je bijvoorbeeld alles te weten over de witte bloemen die wel erg hard lijken op de dansende servetten uit de Disney-klassieker Belle en het Beest.

 

One love in Kingston

Op slechts een uurtje rijden van de Blue Mountains ligt de hoofdstad Kingston, thuishaven van de iconische Bob Marley. Natuurlijk mag je een bezoekje aan het Bob Marley Museum in Trenchtown niet missen. De reggae muziek die hij maakte werd door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. En eigenlijk mogen we zeggen dat de bekendste Mr. Dreadlocks ter wereld ook wel deel uitmaakt van het Jamaicaanse erfgoed.

Kingston cultuur en reggae

 

Op het puntje van de baai van Kingston ligt Port Royal, een klein havenstadje en belangrijk 17e -eeuwse economisch centrum. Ondertussen spot je enkel nog kanonnen en een aantal onder zand bedolven, afgeleefde gebouwen in de voormalige virtuele hoofdstad van Jamaica. En hier en daar een local die z’n vers gevangen vis fileert. Een deel van het voormalige pirateneiland ligt ondertussen immers als een soort Atlantis verzonken in de zee. Aye captain!

 

Van Kingston naar Treasure Beach: Crocodile Rock met een fles rum

Het zuidelijke gedeelte van het eiland moet qua bezienswaardigheden zeker niet onderdoen voor z’n noordelijk broertje. Zet de auto even opzij voor een Black River Safari. Als je durft tenminste, want dit eerder onontdekte, rustieke gedeelte van Jamaica met z’n grootste bevaarbare rivier zit vol krokodillen van alle soorten. Eén boodschap: do not touch!

Safari - Black River- Jamaica

 

Liever eerst wat moed indrinken? Als je de route van west naar oost neemt passeer je de Appleton Rum Estate. Hier wordt al sinds 1749 rum geproduceerd op meer dan 4400 hectare aan plantages. De rum staat bekend om z’n topkwaliteit dus dat moet je toch eens geproefd hebben?

 

Van Treasure Beach naar Negril: Cocktails slurpen in de zee

Het is moeilijk kiezen tussen alle gezellige bars en cafés die de dorpjes versieren met hun kleurrijke laidback cultuur. Maar ééntje springt er toch wel bovenuit. Om aan het rietje van een rum cola in Floyd’s Pelican Bar te slurpen moet je eerst boottocht van anderhalve kilometer afleggen. Op een zandbank staat een bar op palen die elk moment lijkt ineen te storten. Niets is minder waar! Aan de westkust kan je verder ook surfen, dolfijnen spotten op de catamaran en van de klif springen aan Ricks Café in Negril. Het is eens iets anders. Maar het is nog maar het topje van de fascinerende ijsberg.

Floyd's Pelican Bar

"