Hoe bereid ik me voor op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella? Praktische voorbereiding

Wie zich reeds aan de Camino waagde, zal ongetwijfeld weten dat het niet mogelijk is zonder enige praktische kennis van de tocht. Welke materialen neem je mee? Wat is een Pelgrimspas? Hoe bespaar je de batterij van je GSM en wat doe je in geval van nood? Vooraleer je jezelf in dit avontuur stort, is het goed enkele praktische voorbereidingen te treffen.

Annabeth Vis

Benodigdheden

Hoe vaker je de Camino bewandelt, hoe meer je leert thuis te laten. Maar wanneer je de tocht voor het eerst maakt, kan het best lastig zijn om uit te maken wat je nu net wél en niet mee moet nemen. Er zijn een aantal basics die niet mogen ontbreken in je rugzak. Schoenen zijn daar een van. Voorzie goede stapschoenen, maar denk er ook aan om een paar sportschoenen of espadrilles mee te nemen voor de rustperiodes. Het spreekt voor zich dat je voorzien bent van kleding voor alle weersomstandigheden. Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor kan absoluut van pas komen, net als een hoedje of een pet om jezelf tegen de brandende zon te beschermen. Voorzie ook een slaapzak, toiletpapier en een drinkfles. Het is altijd mogelijk dat je voor onvoorziene omstandigheden komt te staan. Zo mag je ook zeker niet vertrekken zonder een kleine EHBO-kit op zak. Hechtpleisters, verband, pincetten, injectienaalden, pijnstillers en ontstekingsremmers moeten daar zeker en vast inzitten. Verder is het raadzaam om niet te veel contant geld mee te nemen. In plaats daarvan neem je het best een creditcard mee. Zeker wanneer je de tocht alleen of in kleine groep aflegt, is het belangrijk een mobiele telefoon en oplader mee te nemen.

Genaro Diaz fotografo

Pelgrimspas

Vooraleer je de Camino bewandelt, is het handig om ook al even na te denken over het aanschaffen van een pelgrimspaspoort. Het kan je heel wat kosten besparen en bovendien is het een mooie herinnering aan je reis. Een pelgrimspaspoort of credential is het reisdocument van een pelgrim. Je kan het vinden bij een lokaal VVV kantoor (oficina de turismo) op de Camino en bij een aantal hostels onderweg. Eenmaal je het paspoort hebt, kan je het bij iedere etappe van de route laten afstempelen. Dat kan in pelgrimshostels, hotels, gemeentehuizen, kerken, winkeltjes en barretjes. Bij aankomst in Santiago kan je de stempels op het paspoort laten zien om zo een Compostela te ontvangen. Het certificaat verklaart dat je de Camino hebt voltooid. Om het document te ontvangen, moet je wel kunnen bewijzen dat je een afstand van minimaal 100 km te voet of te paard of minstens 200 km per fiets hebt afgelegd.

Turespana

Als je als pelgrim kan aantonen dat je in het bezit bent van een credential, kan je bepaalde voorrechten krijgen. Zo zal je makkelijker een overnachtingsplek kunnen vinden. Vooral in Spaanse hostels, pelgrimsrefugio’s en Franse pelgrimsgîtes zal je erg gastvrij ontvangen worden.

Batterij van GSM besparen

Op avontuur gaan zonder je mobiele telefoon, dat doet tegenwoordig bijna niemand meer. Een GSM is dan ook niet weg te denken wanneer je de Camino bewandelt. Beeld je maar eens in dat er zich onderweg een noodgeval voordoet. Je hebt dan natuurlijk je GSM nodig om iemand te kunnen bereiken. De meeste pelgrims gebruiken hem ook als GPS. Maar hoe handig zo’n GSM ook is, het toestel heeft één grote beperking: de levensduur van je batterij. Wees jezelf ervan bewust dat je je GSM maximaal één keer per dag zal kunnen opladen tijdens je tocht.

Turespana

Om de dag rond te komen met je GSM, is het dus zeker aan te raden om WiFi en Bluetooth uit te schakelen wanneer je deze niet nodig hebt. Zet de helderheid van je scherm ook niet te hoog. Op deze manier bespaar je je batterij. Denk er ook aan om je GSM correct op te laden, want anders beschadig je de batterij net. Zorg ervoor dat je de GSM niet langer oplaadt dan nodig. Om een batterijniveau van 100 procent te bereiken, is er maximaal 2 uur oplaadtijd nodig. Opladen doe je het beste via een stopcontact en niet via de USB-poort van bijvoorbeeld een laptop. Dat gaat sneller. Denk er ook aan om onderweg zeker een powerbank mee te nemen. Dat kan goed van pas komen wanneer de batterij van je GSM het toch niet de hele dag redt.

Fresco Tours

Noodgevallen

De tocht naar Santiago de Compostella is niet gevaarloos. Weet dat er jaarlijks heel wat ongevallen gebeuren op de route en je dus te allen tijde voorzichtig moet zijn. Zorg ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent op de gedeelten van de route waar ook auto’s zijn toegelaten. Draag reflecterende kleding en wees voorzichtig bij het oversteken van wegen. Het wordt pelgrims aangeraden om gebruik te maken van de Camino-app. Via deze app kan je in contact komen met andere pelgrims die de Camino doen. Het kan handig zijn om via deze weg om hulp te vragen in geval van nood. Verder bestaan er heel wat noodnummers die je kan bellen bij ziekte, een ongeval of in andere noodsituaties.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆  

Lees de volledige reportage