Hoeveel Belgen vertrekken deze zomer op vakantie?

Zullen Belgen de inflatie en de enkele reisbeperkingen die nog rechtstaan trotseren? Wat zijn jullie plannen voor deze zomer?

Vidar Nordli Mathisen

De barometer van Europ Assistance toont een indrukwekkend cijfer gezien de energiecrisis: zo’n 71% van de Belgen is van plan om deze zomer op reis te gaan (+18 punten t.o.v. 2021). Het gaat om het hoogste percentage van de afgelopen jaren, zegt het bedrijf.

Waar trekken ze naartoe?

In het buitenland blijft Frankrijk de favoriete bestemming van de Belg (30%, -8 punten). Net als in 2021 wordt Frankrijk gevolgd door België (27%, -5 punten). Spanje behoudt de derde plaats in het klassement (22%, +3 punten). Italië (11%, +1 punt) en Nederland (9%, -1 punt) vervolledigen de top 5. In totaal blijft 79% van de ondervraagde vakantiegangers in Europa.

Speelt ecologie een rol?

13% (+1 punt) van de Belgen verklaart dat de ecologische voetafdruk een cruciale rol speelt in de keuze van de bestemming en 52% (+2 punten) kent het een belangrijke rol toe.

 Lange of korte vakantie?

Vrij lang! Korte en middellange vakanties (tot 2 weken) zien een lichte daling, terwijl vakanties van 3 weken of langer een stijging van 4 punten (27%) kennen.

 Franstaligen geven meer uit dan Nederlandstaligen!

Het gemiddeld vakantiebudget van de Belg voor deze zomer (het gemiddelde van elke gezinssamenstelling) stijgt met 15% tot 2.289 euro (tegenover 1.983 euro in 2021). Nederlandstaligen geven gemiddeld 2.277 euro uit, bij Franstaligen ligt dat gemiddelde op 2.301 euro.

Waar verblijven ze?

Hotelovernachtingen herwinnen hun populariteit van de voor de sanitaire crisis (47%, +12 punten). Dat gaat te nkoste van appartementen of vakantiewoningen (29%, -10 punten).

Hoe vertrekken ze?

De auto blijft het populairste vervoersmiddel, maar moet toch wel wat inleveren (48%, -14 punten). Het vliegtuig wint aan populariteit, maar heeft nog niet het niveau van voor de crisis bereikt (37%, +7 punten).

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆