Terug

Hoeveel cash geld mag je meenemen op reis?

Als je op reis gaat denk je er misschien wel aan om cash geld mee te nemen voor onderweg. Maar zijn er eigenlijk grenzen aan het bedrag dat je dan op zak mag hebben. Of kan je integendeel zoveel geld meenemen als je maar wil?

Op vakantie kan je ter plaatse veelal betalen met een krediet- of betaalkaart. Je kan er ook voor kiezen om cash geld mee te nemen. Wat zijn dan de grenzen die daaraan worden gesteld?

 

Aangifte doen

Je mag in principe zoveel cash geld op zak hebben als je wil. Weet echter dat als je als reiziger de EU binnenkomt of verlaat met 10.000 euro of meer cash geld je daar aangifte van moet doen bij de douane. Hetzelfde geld als je het equivalent daarvan in andere valuta's of gemakkelijk omwisselbare effecten (zoals reischeques) bij je hebt. De bedoeling hiervan bestaat erin illegale activiteiten zoals witwassen van geld te bemoeilijken.


Reis je enkel in de EU rond met zoveel geld dan hoef je niet spontaan aangifte te doen. Je moet dan het geld enkel aangeven als de douane er naar vraagt.

 

Hoe doe je de aangifte?

In principe moet je aangifte doen bij de douanepost op de luchthaven (of aan de grens als je je met de auto verplaatst). Je moet hierbij ook vermelden wat de oorsprong van die middelen is en voor wie ze bestemd zijn. Zorg dat je daarbij een goede uitleg hebt en neem ook bewijsstukken mee.

 

En anders?

Als je geen correcte aangifte doet en men ‘betrapt’ je dan kan je geld in beslag worden genomen. Jijzelf riskeert in dat geval ook soms een strafsanctie.


Bekijk voor je vertrekt op reis ook of er op de plaats van je bestemming regels gelden over hoeveel cash je in het land in kwestie mag ‘invoeren’. Hou je ook daar strikt aan. Weet overigens dat er om reizigers te betrappen wel eens snuffelhonden worden ingezet die kunnen ruiken wie veel bankbiljetten bij zich heeft.