Ben je na al die kastelen toe aan een ontspannen en comfortabele avond, kies dan één van de vele hotels in de streek, die naast een steengoede service ook fijne mogelijkheden bieden om te ontspannen, te recreëren en om te genieten van de wellness.
Dat sommige ervan ook in een prachtig gebouw zijn ondergebracht, dat neem je met vanzelfsprekend genoegen bij. Denk maar aan de 5-sterrenhotels Pałac Sulisław, Pałac Jakubus in Jakubowice, of het hotel Pałac in Pawłowice.
De regio Opolskie moet je zeker ook exploreren met het oog op de lokale keuken. De Regionale Organisatie voor Toerisme van Opolskie heeft de traditionele lokale gerechten vastgelegd in een route van de Smaken van Opolskie. Die route heeft de naam gekregen van een speciale keukenkast, waarin vroeger de kruiden en het keukengerief bewaard werden: de BIFYJ, een dialectwoord.
De culinaire route Szlak Kulinarny Opolski Bifyj, leidt je langs alle heerlijkste plekjes van de regio. Je komt er langs producenten van streekproducten en langs restaurants waar je bijvoorbeeld lokale soepen kunt proeven, zoals de Wodzionka, een eenvoudige soep, die zijn smaak dankt aan ganzenreuzel. Ook de Śląski żur is een veel beproefd recept op basis van een zuurdesem van rogge, met mierikswortel en marjolein. Vaak wordt deze soep opgediend met in het bord een paar gekookte aardappelen en een gekookt ei. Rundsrollade, Silesische noedels en rode kool worden ook vaak gegeten in de streek.
Daarnaast zijn er delicatesses, die door de Europese Unie erkend werden als ‘Protected Geographical Indications’. Krupnioki śląskie is een soort charcuterie, met 85 % vlees en maar 15 % graan. De beroemdste lekkernij van de regio, de Kołocz Śląski, is een taart van het type apfelstreudel, met een zoete, krokante korst en gevuld met appel, maanzaad of een kaasvulling en bovenop altijd een laagje poedersuiker.