Hou je van bier? De abdij van Grimbergen opent de deuren van een nieuw center!

Julie Docsterd,
13-06-2022
De abdij van Grimbergen heeft een nieuw center gewijd aan bier geopend...
Tim Russmann

We hebben een rijke geschiedenis van bijna 900 jaar. Die geschiedenis willen we delen met de mesen”, legt broeder Karel Stautemas uit. Het nieuwe center moet de monniken en het seculiere team dat aanwezig is in de microbrouwerij helpen om de bierverwachtingen van de consumenten beter te doorgronden. Tijdens het parcours wordt aan de bezoeker gevraagd om zijn/haar voorkeuren op vlak van bierstijlen en andere zaken, zoals kruiden, te delen.

Dat is heel waardevol voor ons”, voegt broeder Stautemas toe. “Op die manier kunnen we bijzondere Grimbergen-bieren ontwikkelen. Abdijen zijn altijd pionier geweest op vlak van brouwen en wij willen die traditie verderzetten.” De abdij heeft vorig jaar, na meer dan 200 jaar, opnieuw de brouwactiviteit gelanceerd op de site. De brouwerij had zich namelijk niet hersteld na de vernieling tijdens de Franse Revolutie. Atypische bierstijlen worden hier gebrouwen, terwijl het klassieke gamma op grote schaal gebrouwen wordt door Alken-Maes (Heineken) en Carlsberg.

Vandaag wordt een tiental verschillende bieren gebrouwen in Grimbergen. De abdij heeft nog 13 norbertijner monniken. In België zijn nog twee andere norbertijner abdijen aanwezig, die ook allebei brouwen: Averbode en de Parkabdij van Leuven.