Terug

In de voetsporen van de koningin van Saba, mythe of realiteit?

Dan Leleux

door Dan Leleux

De keizerlijke macht werd vroeger gevestigd dankzij een legende: de mythische ontmoeting in Jeruzalem tussen de koningin van Saba en koning Salomo. Daaruit is Menelik, de eerste koning van de Salomonische dynastie, opgericht in de 13de eeuw, geboren. Hij regeerde over Ethiopië tot de opkomst van de Derg, een militaire bestuursraad uit 1974, die een einde maakte aan de heerschappij van keizer Haile Selassie.

Paleis van de koningin van Saba in Aksum Paleis van de koningin van Saba in Aksum

De Salomonische dynastie was de opvolger van de Zagwe-dynastie (oprichter van de stad Lalibela), die op zijn beurt de opvolger was van het erg machtige aksumitische rijk (400 voor Christus – 600 na Christus). De hoofdstad Aksum was een belangrijk commercieel kruispunt waar de funderingen liggen van het mythische paleis van de koningin van Saba.
Aangezien er twee jaar zit tussen de heerschappij van koning Salomon en de soevereiniteit van een koningin in de regio Aksum wordt de legende natuurlijk in twijfel getrokken… Wat alleen maar versterkt wordt door het feit dat er ook sprake was van een koningin van Seba in buurland Jemen!
Mythe of realiteit, de koningin van Saba wordt vermeld in Hebreeuwse teksten en in de Bijbel en de Koran. Daarin regeert ze over het koninkrijk van Saba dat zich vroeger van Jemen tot het noorden van Ethiopië en Eritrea uitstrekte.

"