In het Fort van Eben-Emael herleeft de geschiedenis!

Een uniek en gigantisch ondergronds complex dat zich over 3 niveaus uitstrekt met een netwerk van 5 km gangen en 17 bovengrondse bunkers. Het is hier dat op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog voor West-Europa losbarst met de eerste luchtaanval in de geschiedenis waarbij gebruik gemaakt wordt van zweefvliegtuigen.

© ASBL Fort d'Eben-Emael

De ondergrondse kazerne die voorzien was op 1.200 soldaten is ingericht zoals in 1940: machinekamers, douches, het bureau van de commandant, de ziekenboeg, slaapzalen… het museum toont zowel de voorbereiding en de uitvoering van de Duitse aanvalsplannen, als de aanval op het fort en de omgeving zelf. Een tot nieuwstaat gerestaureerd DFS zweefvliegtuig is er tentoongesteld: één van de 3 nog bestaande exemplaren.

 

Een bijna ongelooflijk ondergronds netwerk!

Een labyrint van 5 kilometer ondergrondse gangen verbindt de kazerne met de commandopost en de 17 bunkers. In de artilleriekazerne staan de 75 mm kanonnen nog opgesteld. Ook de schade veroorzaakt door de verschrikkelijke aanval is nog zichtbaar. U maakt er kennis met de nieuwe aanvalsmethode van de Duitsers en hun nieuwe wapens. U ontdekt er de tragische gebeurtenissen, de vernielingen en het lot van het garnizoen.

© ASBL Fort d'Eben-Emael

 

Zowel bezoeken in groep als privé zijn elke dag mogelijk mits reservatie op onze website. Bekijk voor bezoeken zonder reservatie de openings- en bezoekuren op onze website.

Meer info

© ASBL Fort d'Eben-Emael