In welke landen wordt Engels als 2de taal het beste gesproken?

Julie Docsterd,
02-12-2022
Er is onlangs een overzicht van de vaardigheden Engels van verschillende landen uitgebracht. De beste en slechtste leerlingen worden jaar na jaar bevestigd.
Luke Porter

ER Education First is een bedrijf gespecialiseerd in taalopleidingen, dat onder andere verblijven in het buitenland organiseert om een taal te leren. Zoals elk jaar publiceert het bedrijf de resultaten van een wereldwijde studie die de taalvaardigheden van meer dan 100 landen ter wereld evalueert door gegevens van meer dan 2,1 miljoen niet-moedertaalsprekers te analyseren. Met die gegevens kan berekend worden dat de kennis van het Engels is.

Eerst en vooral toont de studie aan dat de pandemie een negatieve impact heeft gehad op het leren van een taal bij jongeren. De kennis van het Engels van die groep kent een sterke daling. Paradoxaal genoeg hebben sommige landen een opvallende evolutie doorgemaakt, terwijl andere landen sterk achteruit zijn gegaan.

Winnaars en verliezers

België staat op een eerbare 6de plaats. We worden voorgegaan door ons buurland Nederland, dat de eerste plaats bekleedt. Daarna volgen Singapore, Oostenrijk, Noorwegen en Denemarken.

In het klassement van hoofdsteden staat Brussel op de 10de plaats. De situatie in België moet genuanceerd worden. In Vlaanderen wordt het beste Engels gesproken: Brugge, Antwerpen, Gent en Leuven staan voor op de hoofdstad in de lijst van Belgische steden. De eerste Waalse stad is Luik, terwijl de provincie Namen de laagste score heeft. Wat de slechtste leerlingen betreft, daar staat Frankrijk voorop. De kennis van de taal van Shakespeare van de Fransen wordt als erg pover beschouwd. Het land staat op de 34de plaats in de wereldranglijst en is zo het laatste land van de Europese Unie, na Spanje en Italië!