Terug

Belgian Tourist Awards What’s Up! 2021

Interviews met de winnaars

De winnaars van de Belgium Tourist Awards What’s Up! 2021 werden bekendgemaakt,

zie ons artikel hier

Malta werd verkozen tot ‘Beste land’, en werd ook de algemene winnaar als ‘Beste bestemming’. Tirol haalde het als ‘Beste regio’ en Krakau als ‘Beste stad’.
We spraken met Carlo Micallef van Malta, Dominika Szulc van Krakau en Denise Krug van Tirol. Zij vertelden de sterke punten van hun bestemming, en gaven hun visie op toerisme en corona in 2021. Ook interviewden we Gina Vanneste, zij won de lezerswedstrijd en mag een weekend naar Radisson Blu Hotel Brugge.

Malta maakt indruk op Belgische toeristen en wint twee Awards

Carlo Micallef

België Tourist Awards interviewt de heer Carlo Micallef, Chief Marketing Officer voor de Malta Tourism Authority en Deputy CEO. Malta werd gekroond tot de winnaar van de Awards van ‘Land van het Jaar’ en de algemene ‘Bestemming van het Jaar’. De heer Micallef nam ons mee door de plannen van de Maltese Tourism Authority en wat toeristen in het jaar 2021 van het eilandnatie in de Middellandse Zee mogen verwachten

GROEI IN TOERISME

“Vóór de coronaviruspandemie scoorde Malta record na record, met een toeristenstroom van ongeveer 2,75 miljoen bezoekers in 2019 uit de hele wereld en meer dan 70.000 toeristen uit België.”

INVESTERING IN KWALITEIT

In 2019 waren er plannen om de groei van de instroom van toeristen af te remmen. Doel was de verbetering van de infrastructuur van het eiland, zodat toeristen kunnen genieten van nieuwe en nog betere kwalitatieve ervaringen. Als gevolg van de pandemie werd een nieuwe prioriteit gelanceerd. Carlo Micallef: “We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om te investeren in het personeel dat in de toeristische sector werkt. We hebben miljoenen euro ‘s geïnvesteerd om onze frontline werknemers te helpen en hun vaardigheden en kwalificaties te verbeteren. Tegelijkertijd hebben we de hotels gestimuleerd om te investeren, op te knappen en te renoveren, en we hebben ze ook aangemoedigd naar een meer duurzame en milieuvriendelijke werking.”

WAT TE DOEN

De heer Micallef werkt zeer nauw samen met Erfgoed Malta, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor alle historische bezienswaardigheden in Malta en Gozo. Zij hebben geïnvesteerd in de nieuwste technologie met als doel een beter ervaring voor de bezoekers. “Ik ben ervan overtuigd dat we nu meer en betere belevenissen bieden dan we vroeger boden, zelfs beter dan in 2019”. Wanneer is het de beste tijd om Malta te bezoeken? “Op het einde van het winterseizoen of in het voorjaar, of van september tot november. Dat zijn de beste periodes, want de natuur is dan prachtig en het is niet zo heet als tijdens de piek van de zomer.” Malta is de ideale combinatie van cultuur, zon en natuur. Hier is er kunst en is er drama, er zijn vele tentoonstellingen in 2021 en 2022. De heer Micallef beveelt aan om de UNESCO erfgoed plekken te bezoeken, zoals de stad Valletta, de megalithische tempels en de Ħal Saflieni Hypogeum. “Natuurlijk is voor de Belgische bezoekers het culinaire aspect ook erg belangrijk. Malta heeft een aantal echt goede wijnen die je moet proeven, evenals een aantal traditionele gerechten zoals Lampuki, de Maltese naam voor de dorade vis, afkomstig uit de Middellandse Zee  of Ftira, een zuurdesembrood, geclassificeerd als immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.              

DE TOEKOMST

”Als gevolg van de pandemie willen toeristen vandaag naar een plek waar ze zich veilig voelen en waar ze kunnen genieten van een geweldige ervaring. En we zijn blij te kunnen zeggen dat het volledige vaccinatiepercentage in Malta nu 90% is. Ook toeristen die willen reizen naar Malta moeten volledig gevaccineerd zijn. Om het toerisme nieuw leven in te blazen, heeft de regering verschillende voordelen gelanceerd voor de toeristische spelers, voor een totaal van 1,5 miljoen euro. Als toerist krijg je € 200 voor je volgende reis naar Malta in 2021. Bij het boeken van bijvoorbeeld een 5 – sterrenaccommodatie biedt het hotel je € 100 en de overheid voegt daaraan de andere € 100 toe. Dat gebeurt niet in contant geld, maar je ontavngt €200 in het hotel als korting voor de diensten die in het hotel worden aangeboden. Dus ik raad aan om bij het zoeken naar accommodaties uit te kijken naar hotels met kortingscodes.”

Voor meer informatie bezoek: www.visitmalta.com

Tijd om Krakau te bezoeken, de Stad der Koningen!

Dominika Szulc

Belgium Tourist Awards ontmoet mevrouw Dominika Szulc, directrice van de Poolse Toerisme Organisatie in België.

Krakau is een multiculturele en tolerante stad, open en gastvrij voor bezoekers, en met een sprookjesachtige architectuur, sfeervolle oude binnenstad en bruisende buurten. Het is de perfecte bestemming voor een stedentrip.

Mrs Dominika Szulc van de Poolse Toerisme Organisatie in België zegt dat “het winnen van de Award is een groot genoegen en een eer; Krakau is de meest bekende Poolse stad in het buitenland en ook de meest bezochte. ” Het is ook een van de groenste steden ter wereld – in de Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) stond Krakau op de vijfde plaats ter wereld en op de derde plaats in Europa.

GESCHIEDENIS , GASTRONOMIE EN JONGEREN

Mevrouw Szulc dringt er bij meer Belgen en vooral de jongeren en studenten op aan om Krakau te bezoeken en te profiteren van het zonnige weer en het kwalitatieve onderwijs. Polen wordt sterk geassocieerd met cultuur en met erfgoed en geschiedenis . “Er is veel geweldige en zeer interessante cultuur, en Krakau is eveneens een zeer levendige stad omdat het een zeer jonge stad is”.

Krakow’s Grote Markt Rynek is “het grootste middeleeuwse plein ter wereld. Het is enorm en vormt het centrale deel van de stad”. Aan de ene hoek is er de Basiliek van Onze Lieve Vrouw, aan de andere hoek ligt de kleinere kerk van Sint Adelbert. In de majestueuze Lakenhal, waar Vlaamse en Engelse textiel werd verhandeld in de Middeleeuwen, zijn nu vooral juwelen en keramiek te koop. Rynek Underground toont de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen.

Rondom het plein liggen toprestaurants en terrassen en overal klinkt muziek: modern en traditioneel door elkaar. “Je hebt hier meer dan 300 cafetaria’s, restaurants, pubs. Zo kan je heerlijk eten: je kan er de geweldige Poolse keuken, maar ook internationale gerechten proeven. En je kunt naar muziek luisteren.” In 2019 werd Krakau uitgeroepen tot Europese  Hoofdstad van de Gastronomie.

U kunt ook een bezoek brengen aan het Kasteel van Wawel: een van de meest herkenbare kastelen in Polen. Het verschijnt waarschijnlijk vaker op ansichtkaarten dan enig ander Pools object. Deze beroemde koninklijke residentie is nu een museum dat bestaat uit vijf afzonderlijke afdelingen: The Crown Treasury and Armory, de State Rooms, de Royal Private Apartments, het Lost Wawel Castle en de Oriental Art Exhibition.

ERVAAR KERSTMIS EN ATTRACTIES

Er is niet veel verschil in weer tussen België en Polen: “het is het hele jaar door een interessante reisbestemming: de zomers zijn heter en de winters kouder”. In het voorjaar ervaar je prachtige groene velden en in de winter is er de massale verlichting voor Kerstmis met mooie kerstbomen die overal in de stad staan opgesteld. “De lichtjes zijn gemaakt van duurzaam licht, dus er is niet te veel stroom voor nodig, en het is echt mooi”.

Krakau telt 117 musea! “In het Princes Czartoryski Museum kun je het schilderij ‘De dame met een hermelijn’ van Leonardo da Vinci zien. En dit jaar is er op Wawel Royal Castle een unieke tentoonstelling ‘All King’s Tapestries: Homecomings’. Profiteer van het #visitKrakow-programma, dat toegang geeft tot kortingen bij musea, toeristische attracties, restaurants, diensten, vrijetijds voorzieningen en winkels!”

JOODS ERFGOED

De oorsprong van Krakau gaat terug tot de 7de eeuw, de stad bloeide in de middeleeuwen maar doorstond ook de Jodenvervolging in WO II en de communistische periode in de tweede helft van de 20ste eeuw. Een groot deel van deze periodes is bewaard gebleven, een bezoek aan Krakau is een fantastische reis door de tijd.

De joodse cultuur is sterk. Toeristen vinden ze in Kazimierz: “een zeer beroemde wijk met veel restaurants, veel pubs, bars en veel jonge mensen. Maar ook nog steeds met veel Joodse tradities: je hebt restaurants met Joodse muziek en Joods eten. En natuurlijk de synagogen en gebedshuizen”.

TOEKOMSTPLANNEN EN EUROPESE SPELEN

Over de duurzame programma’s die zijn gestart door de stad Krakau, zegt mevrouw Szulc : “de regio werkt nu aan het ontwikkelen van fietspaden en het huren van fietsen. We hebben al 186 km bewegwijzerde fietspaden – meer dan de helft is uitsluitend voorbehouden voor fietsers ”. Krakau reguleert ook massatoeristen om de UNESCO-erfgoedsites te beschermen.

Mevrouw Szulc voegt eraan toe dat sportliefhebbers de Europese Spelen van 2023 in Krakau kunnen meemaken, een continentaal sportevenement volgens de principes van de Olympische Spelen.

CORONAVIRUS-MAATREGELEN

De Poolse regering heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de pandemie wordt ingeperkt. Toersiten moeten letten op veiligheidscertificaten bij hotels en bedrijven. “Dat is voor hotels en restaurants: ze volgen een code van sanitaire maatregelen” Mevrouw Szulc stelt verder: “er is geen probleem om naar Polen te vliegen. Als je Polen wilt binnenkomen, heb je een vaccinatie nodig, of een test die 48 uur voor binnenkomst is afgenomen ”

Ga voor meer informatie over Krakau en de veiligheidsmaatregelen 

Fans van de natuur zijn fans van Tirol

Denise Krug

Belgium Tourist Awards ontmoet mevrouw Denise Krug, Marketing Manager van Tirol voor België, Denemarken en Zweden. Tirol won de Regio van het Jaar Award. De regio staat bekend om zijn bergen, skigebieden, historische bezienswaardigheden en tradities.

Denise Krug benadrukt het belang van natuur en landschap in Tirol: “het grote voordeel en de aantrekkingskracht van Tirol is de natuur en het landschap. Dat horen we van onze gasten als we hen vragen wat hen aanspreekt in Tirol. Omdat we in het hart van de Alpen liggen doen we veel aan sporten zoals wandelen, fietsen, klimmen en wandelen. De meeste Belgen die op bezoek komen kiezen voor een recreatieve vakantie.”

CULTUUR EN FESTIVALS

Tirol heeft verschillende festivals en tradities: toeristen die aan het einde van de zomer een bezoek brengen kunnen genieten van het vee dat terugkeert van de hoge alpenweiden. Dat wordt de ‘Almabtrieb’ genoemd. “De runderen zijn versierd met bloemen en handgemaakte decoraties. De terugkeer is een groot en spectaculair evenement met muziek en traditioneel eten.” Voor de inwoners van Tirol is het een belangrijke jaarlijkse traditie. “We hebben ook festivals, muziek en kunsttentoonstellingen, zodat je beide kan vinden: zowel traditie als het moderne leven. Dat is iets bijzonders, dat die beide naast elkaar bestaan.” Toeristen worden verwelkomd op moderne festivals die over het hele land worden gehouden: “musici spelen allerlei soorten muziek: er is house muziek, elektronische muziek, en ook pop en folk.”

In Tirol kunnen toeristen ook genieten van de typische traditionele gerechten zoals Knödel. “Het is een traditioneel gerecht: ofwel eet je het met kaas, spek of spinazie, dus het is best hartig. Maar je kan het ook als een dessertof in een zoete variant eten met chocolade, of pruimen, aardbeien, abrikozen,… ”

Toeristen kunnen in Tirol profiteren van de zomerkaarten. Denise Krug legt uit dat de zomerkaart gratis toegang geeft tot het openbaar vervoer, gebruik van kabelbanen, bezoek aan plaatselijke bezienswaardigheden en musea en zwemgebieden of meren.

Er zijn verder ook activiteiten in de bergen voor wie op zoek is naar avontuur. “Bijvoorbeeldhet Wetterleuchten festival op de top van de bergketen Nordkette in Innsbruck, een party op meer dan 2 000 voetboven de zeespiegel met DJ’s en je kunt er ook de nacht doorbrengen. Het is makkelijk te bereiken met de kabelbaan. Er zijn nog vele andere festivals en evenementen, afhankelijk van waar je heen gaat en waar je naar op zoek bent”.

BELGISCHE TOERISTEN

Mevrouw Krug zegt dat meer dan 60% van de Belgische toeristen in de winter komen om te skiën en te wintersporten: ze genieten van de sneeuw in de Alpen. “Ik zou aanraden om ook buiten het winterseizoen te komen, het is een fascinerende tijd in de herfst, aan het eind van de zomer, als de natuur kleurrijk is en de uitzichten kristalhelder.” Door de pandemie is het gedrag van toeristen veranderd: “een ding dat toeristen niet willen doen, is ver reizen. Ze hebben liever vakanties die niet ver weg zijn. En voor Belgen is Tirol niet zo ver weg.”

KLIMAATVERANDERING EN DUURZAAMHEID

“We stellen vast dat er een andere behoefte is ontstaan, en niet alleen vanwege de Covid-pandemie, maar ook vanwege de klimaatverandering. Het is noodzakelijk om de toeristische industrie fundamenteel te veranderen. We volgen een strategie genaamd Tiroler Weg. Dat is een plan ter bevordering van innovatieve maatregelen om de duurzaamheid te verhogen.” Tirol richt zich concreet op drie aspecten: ecologische, economische en sociale verbeteringen.

VEILIGHEID VOLGENS DE 3G-REGEL: GETEST, INGEËNT, HERSTELD

De regering heeft maatregelen genomen om de verspreiding van corona te voorkomen: sinds de heropening van het toerisme is de ‘3G-regel’ van kracht. Testen in Tirol en Oostenrijk is gratis. “Het is sinds kort ook mogelijk om gratis PCR-tests te krijgen, in aanvulling op de antigeentesten. We zijn erg gewend aan testen en de overheid heeft een uitgebreide infrastructuur opgezet voor testen en vaccineren. Momenteel is 56% van de bevolking volledig ingeënt en heeft 60% de eerste injectie gekregen.” Denise Krug nodigt toeristen uit: “voel je welkom, voel je thuis en geniet van de gastvrijheid! Tirolers zijn ‘easy going’.”

Voor informatie over de huidige situatie, reisinformatie en getroffen maatregelen kijk op www.welcome.tirol of visittirol.be

Dit is een primeur!

Gina Vanneste

Interview met Radisson Blu Hotel Brugge voucher winnares mevrouw Gina Vanneste 

Bij de Belgium Tourist Awards #WHATSUP 2021 kwamen vier winnaars naar voren: Malta in de categorie ‘Beste land’, Tirol als ‘Beste regio’, Krakau als ‘Beste stad’ en opnieuw Malta als ‘Algemene bestemming’. De wedstrijd liep van 1 juli 2021 tot en met 30 juli 2021, in totaal 6630 mensen hebben gestemd voor de kandidaten-bestemmingen. 

De stemmers konden zelf ook een prijs winnen: een exclusieve voucher voor een weekend verblijf voor twee in het Radisson Blu Hotel Brugge. Winnares werd mevrouw Gina Vanneste uit Bellegem-Kortrijk. Ze reageert enorm blij: “Ik heb nog nooit iets gewonnen in mijn leven, dit is een primeur”. 

TOERISTISCHE ACTIVITEITEN 

Gina Vanneste vertelt ons haar visies en ervaringen als toerist. Ze heeft veel gereisd en noemt zichzelf een avontuurlijke toeriste. Ze denkt met plezier terug aan haar verblijf in het Radisson Blu Resort & Spa, Ajaccio Bay in Corsica. “Het Radisson Hotel in Corsica is erg groot en prachtig gelegen aan de kust.” Wat vindt ze leuk aan accommodaties? ‘Ik hou van een hygiënisch hotel, vriendelijk personeel, met zwembaden en sauna of hamam”. 

AVONTURIER 

Ze vertelt hoe ze haar avonturen begon op 20-jarige leeftijd, toen ze besloot om naar Kenia en de Ngorongoro krater in het noorden van Tanzania te reizen. Ze was geïnspireerd door het lezen van de boeken van Dian Fossey, een primatologist uit de Verenigde Staten. Gina heeft veel landen bezocht, waaronder Frankrijk, Spanje, Brazilië,… En ze bezocht Costa Rica backpackend, waar ze verbleef in tuinhuizen en caravans. Ze houdt van skiën, fietsen, wandelen,… 

TOEKOMSTIGE BESTEMMINGEN 

Wanneer we haar vragen naar haar mening over de winnaars van de wedstrijd, vertelt ze dat Malta op haar wenslijst staat van plaatsen om te bezoeken. Haar vrienden en een koppel van het kerkkoor vertelden haar dat ze zowat 10 dagen nodig zal hebben in Malta, genoeg tijd om het hele eiland te zien dat rijk is aan geschiedenis en cultuur. Ze wil ook graag Krakau bezoeken, zoals ze zegt: “Ik hou van het Oosten … Ik vind het leuk omdat ik eerder een beetje Russisch heb geleerd.” Ze houdt ook van Tirol: “vanwege de bergen, de meren, het eten, de hotels.” Mevrouw Vanneste zegt dat ze van cultuur en geschiedenis houdt en van plan is om Tibet, Zuid-Afrika en de Azoren te bezoeken. Heeft ze tips om te reizen in deze tijden van de coronavirus pandemie? “Wees voorzichtig tegenwoordig en laat je vaccineren om te beschermen tegen het coronavirus.”