Terug

Istrië, en zijn mozaïek van erfgoed

26/01/2022

Aan de boeg van het oude continent, gelegen aan de Adriatische Zee, is Istrië in de loop der eeuwen vak begeerd.

Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Oostenrijkers, Italianen… zoveel veroveraars die in Istrië altijd een strategisch belangrijke positie zagen tussen Midden-Europa en de Middellandse Zee. Maar telkens kreeg de regio in ruil een magnifieke bruidsschat, door de eeuwen heen geschonken door Rome, Byzantium, Venetië en Wenen.

Pula, het gemeentehuis en de tempel van keizer Augustus

Pula, de Romeinse haven en zijn natuurparkeilanden

Tussen aquaducten en openbare baden, monumentale poorten en tempels ondersteund door Korinthische zuilen, barst de stad van de overblijfselen, waarvan het indrukwekkendste het amfitheater is, één van de mooiste die nog overeind staan, met zijn 72 bogen open naar de blauwe hemel. De kolossale breekbaarheid van een reus die plaats bood aan bijna twintigduizend toeschouwers die uitkeken naar gladiatorengevechten.

Op het eiland Brijuni, de ruïnes van een Byzantijns castrum

Voor de kust van Pula liggen de tientallen eilandjes van de Brijuni-archipel, vandaag geklasseerd als natuurpark, verspreid over het hele gebied. Je kan teruggaan in de tijd door een wandeling te maken door de ruïnes van een grote Romeinse villa die ingenomen is door pijnbomen en cipressen, of een oud Byzantijns Kastrum omringd door muren die door de zoute lucht en het licht wit zijn uitgeslagen. Het was ook de zomerresidentie van maarschalk Tito, die er graag gekroonde hoofden en de nouveau riche ontving, die er verblind werden door de natuurlijke schoonheid.

Rovinj

De Kroatische kustlijn is bezaaid met stranden waarop parasoldennen hun schaduw werpen en schilderachtige haventjes die aan Italië doen denken. Venetië ligt op roeiafstand en heeft zijn stempel gedrukt op dit gebied, dat de stad van wijn, olijfolie en vooral eikenbomen voorzag die het nodig had voor de palen die de fundamenten vormen waarop de consolidatie van de stad is gebouwd.

De haven van Rovinj

De haven van Rovinj ligt op een schiereiland en draait zijn mooie, warm gekleurde gevels naar de zee. Hoog en smal leunen de huizen tegen elkaar aan, waardoor een doolhof van steegjes ontstaat die zich een weg kronkelen door gewelfde doorgangen, elkaar kruisend en omarmend onder de ijzige blik van gevleugelde leeuwen. 2.000 jaar aan patina hebben de grote straatstenen geërodeerd die naar de top van de heuvel leiden, waar een kathedraal staat met een elegante klokkentoren die rechtstreeks uit de stad van de Doges lijkt te komen. Daarboven opent het uitzicht zich naar een blauwe horizon die eraan herinnert dat de zee alomtegenwoordig is, met haar geklots aan de voet van de trap en de steiger onder aan een inham.

Poreč

Poreč, een erfgoedjuweel

Door het stadje slenteren, van de ene wijk naar de andere, is als bladeren door een geschiedenisboek. Twee door de Romeinen getraceerde en nog steeds met geërodeerd marmer geplaveide straten doorkruisen de stad van de ene kant naar de andere. Omzoomd met Romaanse huizen, gotische herenhuizen en barokke paleizen, vertellen ze het verhaal van welvarende middeleeuwen toen de handel floreerde. Pleinen met arcades in Italiaanse stijl, Venetiaanse torens en een Romeins forum zijn allemaal herinneringen aan het geanimeerde verleden. Je mag ook de Eufrasiusbasiliek niet vergeten, een schitterend getuigenis van de Byzantijnse kunst, waarvan de mozaïeken op een gouden achtergrond een meesterwerk van verfijning zijn.

Rovinj

Lees de volledige reportage