Je smaakpapillen verwennen

Ik ben vertrokken met twee vriendinnen en twee hele precieze doelen: lekker eten en genieten van de natuur.

© P.Willems

De natuur zit al snor in de groenste provincie van België, maar ook het lekkere eten is meteen een uitgemaakte zaak. Wat een feest voor je smaakpapillen, ik houd van al die typische streekproducten die bovendien prachtig worden gepresenteerd en ik ben gek op al die kleine delicatessenzaakjes die we op onze trip hebben ontdekt.

 

Bistrots de Terroir

Of je nu een gewone lekkerbek bent of een echte fijnproever, en ik moet toegeven eten is een van mijn zwaktes, dan is het Waalse keurmerk Bistrots de Terroir echt een aanrader. Vanaf je de deur openduwt komen de heerlijke geuren je al tegemoet. Er wordt vooral met streekproducten gewerkt, wild uit het naburige bos, kruiden uit de natuur en groenten uit de tuin en dat allemaal klaargestoomd met een Ardense touch. Dus kijk vooral uit naar het nieuwe label Bistrots de Terroir. Er bestaat een lijst die je kan raadplegen om te zien of je ergens in de buurt je voeten onder tafel kan schuiven in zo’n typische bistrot. Er staan er 22 op de lijst die vooral de lekkernijen van de streek en artisanale drankjes serveren. Een ding is zeker je komt sowieso terug.

© FTLB

 

Sterrenrestaurants

Als je meer van chic houdt en je alleen voor het beste wil gaan, ook dan heb ik een paar uitstekende adresjes. De streek heeft zomaar even 6 chefs die Michelinsterren achter hun naam hebben staan en die met hun onmiskenbaar talent de Belgische keuken naar een hoger niveau heffen. Buiten die sterrenrestaurants zijn er maar liefst 44 restaurants die door de Michelingids en Gault & Millau worden aangeprezen. Bij sommigen kan je zelfs blijven slapen wat geen slecht idee is als je ook al die goeie wijnen wil uitproberen. Er zijn ook weekendformules. En uiteraard kies je een plek uit in de regio die je het liefst wil bezoeken.

© FTLB - P.Willems

 

Fijnproeversadresjes

Lekker eten en drinken in Belgisch Luxemburg vind je ook op marktjes, boerderijen die je kan bezoeken, wijndegustaties en bierfestijnen. Een beetje gulzig zijn mag als je het zuiden van België bezoekt. Hou vooral de evenementenkalender in de gaten, want elke gelegenheid is goed om een weekendje Belgisch Luxemburg te boeken, of zelfs iets langer dan een weekend. Waarom niet!

© FTLB - G. Bissot