Je woning verhuren aan toeristen: dit zijn de regels in België

Wil je jouw woning verhuren aan toeristen in België? 🏠 🇧🇪 Lees hier alles over de regels en richtlijnen! 👍🏼

visit.brussels - Eric Danhier

Is het gemakkelijk om je woning in België te verhuren aan toeristen? En hoe zit het met de huurwetgeving voor korte termijnen? Vakantieweb.be geeft duiding!

Afhankelijk van de regio waar je woont, kunnen de regels fors verschillen. Bovendien zijn ze vaak erg strikt. Een overzicht!

In Wallonië

In het Waals Gewest is de wetgeving flexibel. Enkel voor het gebruik van bepaalde benamingen als “gîte” of “chambre d’hôte” is een speciale vergunning vereist. Om daar aan te geraken, hoef je enkel een aanvraag in te dienen en een brandveiligheidscertificaat te hebben.

Inkomsten uit deze huurpraktijk moeten worden gemeld. Zij kunnen worden belast, vaak berekend op basis van het aantal overnachtingen, de te huur aangeboden oppervlakte in vergelijking met die van het gehele onroerend goed en het kadastrale inkomen ervan.

In Vlaanderen

De verhuurder moet een vergunning aanvragen bij Toerisme Vlaanderen als de accommodatie meer dan twee slaapkamers heeft of als er meer dan 8 personen kunnen logeren. Dit geldt trouwens enkel voor de huisvesting tussen particulieren. De accommodatie moet voldoen aan bepaalde specifieke normen, met name op het gebied van brandbeveiliging, hygiëne en onderhoud.

In Brussel

In Brussel is dit type toeristische accommodatie toegestaan, op voorwaarde dat de totale duur van het verblijf niet meer dan 90 dagen per jaar bedraagt. De verhuurder moet ook zijn hoofdverblijfplaats in de gehuurde woning hebben gevestigd, niet meer dan 15 personen tegelijk huisvesten, een contract per kamer sluiten en zijn wettelijke aansprakelijkheidsverzekeraar op de hoogte brengen van deze activiteit. De woning moet uiteraard in goede staat en schoon zijn en voldoen aan de basisveiligheidsnormen.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆