Kan je reisorganisator je reis nog annuleren?

Je boekt een pakketreis bij een touroperator. Heeft deze dan nog het recht om de reis voor de geplande vertrekdatum te annuleren? Wat zijn in dat geval je rechten?

Vacancesweb.be

Stel : je boekt een reis voor de volgende zomervakantie. Loop je in dat geval het risico dat de reisorganisator de reis alsnog annuleert en je uiteindelijk op zoek moet gaan naar iets anders?

Geboekt is geboekt

De reisorganisator kan de geboekte reis in principe niet annuleren. Eens je boeking in orde is kan je in beginsel dan ook gerust zijn dat je op reis kan vertrekken.

Er zijn uitzonderingen

Op deze principiële regel bestaan er wel een aantal uitzonderingen. Zo kan de overeenkomst toch worden opgezegd als het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven, kleiner is dan het in de overeenkomst vermelde minimumaantal. De reisorganisator moet je dan wel van de opzeg in kennis stellen binnen de in de overeenkomst bepaalde termijn. De wet geeft aan dat dit uiterlijk moet gebeuren twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen. Bij reizen van twee tot zes dagen moet de opzeg uiterlijk zeven dagen vóór het begin van de pakketreis gebeuren en bij reizen die minder dan twee dagen duren uiterlijk achtenveertig uur voor het begin van de reis. 

De reisorganisator kan de overeenkomst ook opzeggen als hij die niet kan uitvoeren als gevolg van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden. In dat geval moet hij je daarvan dadelijk in kennis stellen. Dat moet ook gebeuren vóór het begin van de reis.

Terugbetalen

Als de organisator de pakketreisovereenkomst opzegt moet hij je alle bedragen die je al betaalde terugbetalen. Hij is je echter geen bijkomende schadevergoeding verschuldigd. Deze terugbetalingen moet zonder onnodige vertraging gebeuren en in elk geval uiterlijk binnen de,veertien dagen na de opzegging van de overeenkomst.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆