Kerstmarkt Brussel: dit staat er op de Winterpret-agenda

Dit jaar staat Winterpret in teken van.... Finland! Deze 18de editie vindt plaats van 30 november tot 6 januari in de straten van Brussel.

© visit.brussels - Eric Danhier

Op 21 november zal in het Waalse bos van Hertogenwald een 22 meter hoge spar worden gekapt om de dag erop op de Grote Markt te worden geplaatst. En deze boom zal de kleuren van Finland aannemen. "Finland is het thuisland van de Kerstman: het is Lapland, het is winter," zei burgemeester Philippe Close. De straten zullen vanaf 27 november om 17.30 uur worden verlicht.

 

Magische ervaring

"We werken in het bijzonder samen met straatkunstenaar Oli-B die met het Dirty Monitor-collectief de Sint-Catharinakerk in de verf zet", aldus Karine Lalieux van de dienst Toerisme en Cultuur. "Er komt een koepel op de voetgangerszone waar een magische 360°-ervaring zal plaatsvinden. Er zal zelfs noorderlicht in de binnenplaats van het stadhuis te zien zijn. Zo combineren we creativiteit, nieuwe technologieën en traditie."

© visit.brussels - Eric Danhier

 

Reuzenrad, ijsbaan... Smurfen?

Winterpret, dat betekent natuurlijk ook een reuzenrad, een ijsbaan en verlichte wandelpaden, net als 250 kraampjes en zelfs een heuse Smurfentocht aan de vooravond van Sinterklaas. Verwacht ook talrijke feestelijke activiteiten voor de hele familie en maar liefst 123 verlichte straten.

© visit.brussels - Eric Danhier

 

Steeds minder centraal

De vorig jaar ingezette decentralisatie wordt verdergezet door de rondtrekkende Winter Pop-dorpen en dit gedurende 4 weekends in december. Eerst zitten ze op het Ambiorixplein, vervolgens op de Kapellemarkt in de Marollen, dan op het Peter Benoît-plein in Neder-Over-Hembeek en tenslotte op het Willemsplein in Laken.