Terug

Klein-Polen per fiets, de mooiste toeristische plaatsen en natuurgebieden

Vanaf 2021 heeft Malopolska het grootste netwerk van fietsroutes in Polen. De mooiste toeristische plaatsen en natuurgebieden in de regio zijn bereikbaar via bewegwijzerde fietsroutes. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende parcours is de Vistula Fiets Route (VFR). Goed voor 230 km over professioneel gemarkeerde wegen langs de meest pittoreske plaatsen in de valleien van de Vistula en zijrivieren in Klein-Polen.

De populairste route

Tot de meest populaire fietsroutes van Polen behoort ongetwijfeld de Velo Dunajec. De schilderachtige Dunajec-vallei met uitzicht op de Tatra en het Beskidengebergte is het perfecte decor voor een ontspannende fietstocht. Niet alleen voor ervaren fietsers. Ook voor recreatieve fietsers, voor gezinnen met kinderen en voor senioren. Voor iedereen die actief wil rondrijden in de prachtige natuur, ver weg van de drukte. De hoogtepunten tijdens deze route van 237 km? Ontdek de historische kerk van St. Michael de Aartsengel in Dębno Podhalańskie, het middeleeuwse Dunajec-kasteel in Niedzica, het Pieniński Nationaal Park met de Dunajec-kloof, de voetgangers- en fietsbrug over de Dunajec (tip: maak er de oversteek naar Slovakije), spa in Szczawnica, Sądecki Ethnographic Park of het Monument van de Helden van september 1939 in Biskupice. Van Stary Sącz tot Ostrów loopt de route samen met de EuroVelo11-route. Is de route te kort? Sluit dan in Wietrzychowice aan op de Vistula Fiets Route en maak je fietstocht een extra 230 km langer.

Van adelaarsnest tot adelaarsnest

De Adelaarsnestenrouteis een klassieker. De fietsroute verbindt Częstochowa met Krakau, goed voor ongeveer 184 km. Slechts een deel van de route loopt door Klein-Polen. Maar wel een mooi deel, vooral voor liefhebbers van kastelen. In de 14de eeuw, tijdens het koningschap van Casimir de Grote, werd een gordel van kastelen gebouwd als verdediging van de handelsroutes. De kastelen en uitkijktorens, ofwel de adelaarsnesten, werden gebouwd op hoge rotsen. Het Koninklijk Kasteel van Wawelin Krakau spreekt tot ieders verbeelding. De UNESCO-bezienswaardigheid is verplicht voer voor de fietsers (of wandelaars) die de Adelaarsnestenroute eindigen in Krakau. Op de route zijn nog andere kastelen of restanten ervan te bezichtigen. Zoals de gotische ruïne van  Rabsztyn, Pieskowa Skała, het renaissancekasteel met de mooie kasteeltuin, het Romaanse kasteel van Korzkwen het kasteel van Ojców.

Langs de Vistula

Vertrekken doe je in Jawiszowice. De route loopt door Oswiecim en Skawina en passeert langs de, op een kalkrots gebouwde, Benedictijnenabdij van Tyniec. Om daarna, langs de Vistula Boulevards, dwars door Krakau te lopen. In Niepołomice bezoek je het gotische kasteel. Oorspronkelijk een oude koninklijke residentie, nu een museum. Onze tip: verlaat een paar kilometer de fietsroute en breng een bezoek aan het dorpje Zalipie. De met kleurrijke bloemen beschilderde huisjes ademen de sfeer van de 19de eeuw en zijn een bezoek meer dan waard. De Vistula Fiets Route eindigt in het dorp Szczucin.

Lees de volledige reportage