Terug

Kom deze winter je duimen en vingers aflikken in Brussel!

Brussel is zonder twijfel de Belgische stad met het hoogste aantal restaurants per vierkante meter. Daarmee beschikt de stad over een uitzonderlijke culinaire verscheidenheid en biedt het voor elk wat wils. Leef je deze winter uit in de lokale keukens en herontdek de specialiteiten waar onze hoofdstad bekend voor staat!

visit.brussels - Pierre Fera

Wat is er winterser dan gegratineerd witloof, mosselen en frieten, waterzooi of een goed bord stoofvlees? Het zijn allemaal typisch Belgische specialiteiten die je ‘sterk houden’ en je helpen de winterse kilte met gemak te trotseren.

Hoewel je deze gerechten van januari tot december kan eten, zijn ze in deze tijd van het jaar het meest geschikt. Ze worden gemaakt met lokale producten, waaronder plaatselijke geteelde groenten, bier en Belgisch blauwwit rundvlees, en zijn te koop in vele horeca-etablissementen in de hoofdstad. De perfecte gelegenheid om een gezellig onderonsje met familie en vrienden door te brengen en tegelijk je smaakpapillen te verwennen!

Made in Brussels

Stoemp is een blijver in de Brusselse gastronomie, bestaande uit aardappelpuree gemengd met één of meerdere groenten. Het wordt verrijkt met worst, bloedworst, varkensvlees of een gebakken ei. Even populair is de mythische mossel-friet, vooral omdat dit zeer gewaardeerde weekdier in de winter op zijn vlezigst en dus lekkerst is! Gecombineerd met zelfgemaakte frieten zijn mosselen een heerlijke maaltijd die op duizend en één manieren klaargemaakt kan worden!

Je kan ook gegratineerd witloof proberen, gemaakt met witloof geteeld in volle grond. Met een bechamelsaus bedekt en in de oven gegrild met kaas, en daarbij een puree met boter waarmee je de saus van je bord kan soppen aan het eind van je maaltijd. Puur genieten!

Terwijl tomaat en garnalen populair zijn in de zomer, worden garnaalkroketten het best gegeten in de winter. Geserveerd als voorgerecht of als hoofdgerecht zijn ze niets minder dan een monument van de Belgische gastronomie! Vegetariërs en veganisten vinden ook hun gading in de plaatselijke keuken, dankzij nieuw bewerkte versies of even heerlijke alternatieven zoals kaaskroketten, gegratineerd witloof zonder help of zelfs 100% vegan stoemp!

Niet te missenadressen

Fernand Obb Delicatessen in Sint-Gillis, winnaar van de prijs voor de beste garnaalkroketten van Brussel!

Le Zinneke in Brussel, voor zijn menu met mosselen op 69 wijzen!

‘T Kelderke in Brussel voor zijn heelrijks stoemp en zijn 100% ‘Brusseleir’ ambiance

Le Petit Palais in de hoger gelegen wijk van de stad, voor zijn bouletten en zijn steak americain

Les Brigittines in de Marollen, voor zijn terrines en overheerlijke desserts

Le Variétés in Elsene voor zijn vintage decor en gevogeltebereidingen

Friture René in Anderlecht, een lokaal instituut, erkend voor zijn mosselen en uitzonderlijk vlees!