Terug

‘Kontan wé zot’ dat klinkt in het Creools

02/09/2021

Niet alleen de stranden van Martinique zijn bijzonder aantrekkelijk, het heuvelachtige landschap, veel bos, een wonderlijke onderwaterwereld, mangroves, kleurrijke markten en pittige rum maken het plaatje compleet.

Vacancesweb.be

Leuk is dat je in dit tropische paradijs een soort thuiswedstrijd speelt met alle comfort van Europa. Sinds 1946 is het officieel een Frans overzees departement en maakt het dus deel uit van de EEG. De mensen zijn bijzonder vrolijk en hartelijk. Ze zijn altijd ‘kontan wé zot’ (blij om je te zien). En dat klinkt in het Creools, een mengtaal van zowel Afrikaanse als Europese talen, bijzonder exotisch.

Enkele architecturale parels

Hoofdstad Fort-de-France heeft een niet te missen kleurrijke markt, een imposante kathedraal en het Fort Saint Louis. Maar het gebouw dat het meeste indruk maakt is de Schoelcher bibliotheek, een architectonische parel van architect Pierre Henri Picq uit 1887. Het gebouw werd overgebracht van de Tuileries in Parijs en steen per steen hier terug opgebouwd. Het werd genoemd naar Schoelcher, een journalist en schrijver, die ervoor zorgde dat de slavernij in Martinique in 1848 eindelijk werd afgeschaft.

Architectuur bibliotheek Schoelcher - Fort de France
Architectuur bibliotheek Schoelcher – Fort de France Myriam Thys

Een bewogen geschiedenis

Sind 1502, toen Christopher Columbus voet aan wal zette, heeft Martinique er een bewogen geschiedenis op zitten. Nadat ze afgerekend hadden met de oorspronkelijke inwoners, de Carib-indianen, stonden de blanken in de rij om dit mooie eiland te koloniseren. De Fransen veroverden het in 1635, plantten er suikerrietvelden en introduceerden de slavernij. De Engelsen namen het verschillende keren over, ook de Nederlanders deden een vergeefse poging. Maar sinds 1816 gaven de Fransen het niet meer uit handen. Toen de slavernij werd afgeschaft lieten ze duizenden immigranten overkomen uit Indië. Samen hebben al die volkeren hun steentje bijgedragen aan de cultuur maar vooral aan de gastronomie, die deze multiculturele smeltkroes omzet in heerlijke smaken.

Culinaire genoegens

Eenzelfde mengelmoes vind je op de markt in Fort-de-France: een kakafonie van geuren en kleuren van tropisch fruit, kruiden en geneeskundige planten, maar ook bloemen. Het wordt niet voor niks l’Ile aux Fleurs genoemd. Veel van die groenten, zoals wortels en knollen, zoete aardappelen, maar ook bakbananen werden meegebracht door de Afrikaanse slaven . De kruiden en curries komen uit Indië. Geef daar nog een leuke Franse twist aan en je krijgt een keuken om vingers en duimen af te likken.

Kruiden en rum
Kruiden en rum Myriam Thys

Lees de volledige reportage