Terug

Kroatië: een bevoorrechte bestemming voor Europeanen binnen een jaar?

19/01/2022

Binnen ongeveer een jaar zou Kroatië moeten overschakelen op de Euro! Dat is goed nieuws, maar er hoort een aanbeveling bij voor de lokale bevolking...

Matthias Mullie

De Kroatische eerste minister riep maandag de inwoners op om hun cash spaargeld op een bankrekening te zetten. “We roepen iedereen die cash geld in huis heeft op om het op de bank te zetten, want spaartegoeden in kunas worden automatisch omgezet in euro,” verklaarde Andrej Plenkovic. De overheid wil dat de overgang “gemakkelijk en zonder kosten voor de inwoners” verloopt. Vanaf september worden de prijzen zowel in kunas als in euro aangegeven, zei hij ook nog.

Spaargeld onder matrassen!

Omwille van een diep geworteld wantrouwen ten opzichte van banken bewaren heel wat Kroaten hun spaargeld thuis. Hoewel de overheid geen gelegenheid laat voorbijgaan om te wijzen op de voordelen van de valutawissel, vrezen heel wat mensen hogere kosten.

Volgens een Eurobarometer-peiling vorig jaar is 60% van de Kroaten voorstander van de invoering van de euro. Van de 27 lidstaten van de EU zitten er 19 in de eurozone. De Kroatische economie, die sterk afhankelijk is van het toerisme, is één van de zwakste van Europa. In oktober bedroeg het gemiddelde loon er 952 euro.