Kunst en cultuur in Spanje: vernieuwende kunstenaars, indrukwekkend werelderfgoed en routes om nooit te vergeten

Kunst en cultuur in Spanje: vernieuwende kunstenaars, indrukwekkend werelderfgoed en routes om nooit te vergeten

Door Spanje reizen, het is een reis langs vele vormen van kunst en cultuur.

Zo zijn er in het land meer dan 1.500 musea met werken van de allergrootste namen: denk maar aan Velázquez, Picasso en Dalí. Je ontdekt ook een grote diversiteit aan werelderfgoed: van een indrukwekkend aquaduct uit de Romeinse tijd tot de middeleeuwse kastelen, of de meest avant-gardistische architectuur. En voor wie echt op stap wil gaan zijn er de wereldberoemde pelgrimroute naar Santiago de Compostela, de Zilverroute tussen noord en zuid, maar ook de Kunstroute langs drie top musea in Madrid.

Lees meer

12

Miro, Dali, Velázquez, Bosch, Rubens…

Eeuwen van cultuurvermenging hebben van Spanje een fascinerend land gemaakt, met een van de meest verbazingwekkende artistieke erfenissen ter wereld.

Judit en el banquete de Holofernes, Rembrandt
Judit en el banquete de Holofernes, Rembrandt Vacancesweb.be

Aan grote werken van grote kunstenaars is er geen gebrek. Je kan op zoek gaan naar hun unieke erfenis in musea zoals het Guggenheim in Bilbao, het Prado in Madrid of in mooie paleizen zoals het Alhambra in Granada. Typerend voor de collectie van het Prado zijn de klassieke topwerken van de Spaanse, Italiaanse en Vlaamse school uit de 12de tot de 18de eeuw. Je vindt er bijvoorbeeld werken van Goya, Velázquez, Bosch, Rubens en El Greco. In 2019 viert het museum zijn 200 jarig bestaan met een overzichtstentoonstelling over zijn geschiedenis ‘A place of memory’.

Lees meer

Drie top musea aan de kunstpromenade van Madrid

Letterlijk op een steenworp van het Prado bevinden zich in Madrid nog twee andere belangrijke kunstcollecties: het Reina Sofia Nationale Kunst Museum en het Thyssen-Bornemisza Museum. De drie musea zijn met elkaar verbonden door de promenade Paseo del Prado. Het Reina Sofia Nationale Kunst Museum is de top in avant-garde en hedendaagse kunst. Hier kan je genieten van de ‘Guernica’ van Picasso, en van werken van Miro, Dali, … en ook van creaties van de huidige innovatieve artistieke trends. In het Thyssen-Bornemisza Museum komt vooral de periode na de collectie van het Prado en voor de avant-garde van het Reina Sofia aan bod, zoals de impressionisten Monet, Van Gogh, Cezanne, en de vroeg 20ste eeuwse kunstenaars Klee en Kandinsky.

Lees meer

Prado Museum, Madrid
Prado Museum, Madrid Vacancesweb.be

Een indrukwekkend werelderfgoed

Spanje is, op twee na, het land met de meeste door de UNESCO erkende werelderfgoederen.

Waterleiding van Segovia
Waterleiding van Segovia Vacancesweb.be

Er zijn wereldbekende kathedralen, zoals de kathedraal van Sevilla, een van de grootste christelijke bouwsels ter wereld, maar ook vermaarde moskeeën, zoals de moskee van Cordoba, het belangrijkste monument van het islamitische westen. De beroemde grotten van Altamira zijn de allereerste vindplaats van rotsschilderingen uit het late paleolithicum. De lijst bevat verder nog historische stadscentra, natuurgebieden, tuinen en monumenten.

Lees meer

15 steden met werelderfgoed

In 15 Spaanse steden bevinden zich sites die door de UNESCO erkend zijn: Alcalá de Henares, Avila, Baeza, Cáceres, Cordoba, Cuenca, Ibiza, Merida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo en Úbeda. Samen vormen ze de Spaanse Werelderfgoed Steden Groep. Die samenwerking bestaat 25 jaar. In elk van de steden ervaar je de fenomenale geschiedenis en cultuur, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook leuke hedendaagse ervaringen te beleven…

Lees meer

Merida
Merida Vacancesweb.be

De oudste pelgrimroute van Europa

De Camino de Santiago is ontstaan in de 11de eeuw: sindsdien gaan pelgrims te voet naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje in Galicië.

Santiago de Compostela
Santiago de Compostela Vacancesweb.be

Er bestaan verscheidene routes: de belangrijkste loopt vanuit de Franse Pyreneeën over Pamplona, Burgos en Leon. De Camino is een trektocht die elke reiziger fascineert en boordevol magie zit. Kilometers stappen door de mooiste landschappen tot de kathedraal van Santiago de Compostela en onderweg jezelf leren kennen, het is een heel intense ervaring.

Lees meer

De Zilverroute tussen noord en zuid

Reeds in de Oudheid bestond er een route die Noord- en Zuid-Spanje met elkaar verbond: over de bergen en door de wouden. Toen de Romeinen Spanje overheersten bouwden zij een netwerk van wegen door het hele gebied: de Zilverroute van Gijon in het noorden naar Sevilla in het zuiden was een van de belangrijkste. Rond deze route van 800 km ontstond een grote bedrijvigheid: er kwamen steden, bruggen, aquaducten, forten, en een breed scala van ambachten, architectuur en folklore. Ook de Zilverroute is een fantastische persoonlijke ervaring: het kan al wandelend, maar ook met de wagen.

Lees meer

Zamora
Zamora Vacancesweb.be

Aan het einde van de 18e eeuw gaf koning Karel III opdracht tot de bouw van een grote promenade versierd met bomen, fonteinen, monumenten en paleizen die de hoofdstad van zijn koninkrijk waardig zijn. Deze culturele gebouwen zijn nu internationaal bekend en brengen u in minder dan 2 kilometer naar een even gevarieerde als verrijkende kunstervaring: onder andere: het Prado en Thyssen-Bornemisza Museum, het Reina Sofía Nationaal Museum….. brengt u van de 16e tot de 20e eeuw naar meesters als Velázquez, Goya, le Greco, Rembrandt, Van Gogh, Cézanne, Picasso, Kandinsky….

Lees meer

Museo del Prado, Madrid
Museo del Prado, Madrid Vacancesweb.be

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆