Terug

Lalique, elegantie in zijn puurste vorm die de Vogezen weerspiegelt

10/01/2022

In Wingen-sur-Moder, een dorpje in het uiterste Westen van de Elzas, floreert het kristal van René Lalique. Sinds 1921 worden er vazen, glazen en decoratieve objecten gemaakt. Een schitterend museum brengt er hulde aan zijn creaties.

De ingang van het Lalique-museum Philippe Bourget ©

Deze artistieke reis met als thema de glasblazerij begint in een dorpje dat genesteld ligt in het woud van de Vogezen. Hoewel we nog steeds in de Elzas zitten, hebben de mooie huizen met bloemen in de vlakte plaats gemaakt voor gewonere huizen. Een teken dat de schoonheid hier eerder te zien is in de fabrieken, dan dat ze op straat tentoongespreid wordt… Voor Lalique begon alles in een oude glasblazerij uit de 18de eeuw. Het is daar dat René Lalique, die in Parijs al bekend stond voor zijn creaties van juwelen en parfums, besliste om in 1921 een atelier op te richten. De man die zijn carrière maakt in de hoofdstad koos de Vogezen niet toevallig. Hij wist dat de savoir-faire er al sinds de Middeleeuwen overgeërfd werd, waardoor iedereen of toch bijna iedereen glas kon blazen en vormen. Dit vakmanschap ontwikkelde zich dankzij twee essentiële lokale materialen: het hout om de ovens te stoken en het zand om glas te maken.

Binnen in het museum Philippe Bourget ©

Museum van de hand van Jean-Michel Wilmotte

Het atelier van Lalique zou een tijd op deze plek blijven, om daarna te verhuizen naar een nabijgelegen locatie, die vandaag nog steeds in gebruik is. De oude glasblazerij zou vergeten geweest kunnen zijn, als er niet een architecturaal project was om het te restaureren. Het doel was een museum “ter meerder eer en glorie” van Lalique op te richten, waarin het verhaal van het merk en zijn meest kenmerkende creaties getoond worden. Dat gebeurde in 2011, en niet door eender wie: de Franse architect Jean-Michel Wilmotte, die een passie heeft voor het ontwerpen van gebouwen en, het moet gezegd, in zijn jeugd naar de Saint-Luc architectuurschool in Doornik ging. De ontdekking van dit museum, met zijn permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, dompelt de bezoeker onder in het iconische avontuur van het merk… en in dromen van absolute schoonheid.

Philippe Bourget ©

Meer dan 650 werken

Vazen, glazen, flacons, siervoorwerpen… de finesse en kwaliteit van Lalique’s creaties, die in 1945 overschakelde van glas op kristal, zijn uniek. Het museum toont meer dan 650 werken. Thematisch en chronologisch geordend, bieden ze een compleet overzicht van creaties, van Art Nouveau juwelen, over Art Deco glas tot modern kristal. Er wordt gewezen op het belang van de Wereldtentoonstelling van 1900, die René Lalique als juwelier in Parijs verankerde. Het toont de bijdrage van zijn dochter Suzanne, die hem hielp bij het ontwerpen van decoratieve voorwerpen, voordat ze ontwerpster werd van theaterdecors en kostuums. We snappen ook de richting van zijn kleindochter Marie-Claude, die de familietraditie en de mode van haar tijd wilde combineren toen ze in 1977 de leiding van het bedrijf overnam.

Château Hochberg by Lalique Philippe Bourget

Château Hochberg by Lalique

De huidige fabriek, de enige ter wereld van een merk dat in 2008 door een Zwitserse groep werd opgekocht, ligt aan het andere uiterste van het dorp. Ze kan niet bezocht worden, wat jammer is. Maar een video die aan het einde van het museum getoond wordt, onthult de wereld van de glasblazers die de legendarische objecten van Lalique maken. Een luxemerk dat bekend staat voor zijn iconische Bacchantes vaas en zijn decoratieve glas zonder kleuren. Het museum herbergt ook een restaurant en er tegenover vind je het Château Hochberg by Lalique hotel, ideaal om te overnachten.

Lees de volledige reportage