Terug

Leeds Castle één van Engelands mooiste kastelen

De Engelsen zweren dat Leeds Castle één van Engelands mooiste kastelen zou zijn. En inderdaad het blijkt een bijzonder tafereel: de vier gebouwen van het kasteel liggen op een eiland.

Het kasteel van Leeds en de tuinen Het kasteel van Leeds en de tuinen

Een grote ophaalbrug en toegangspoort brengen je naar het oude en nieuwe gedeelte van het kasteel. De namen als Maiden Tower en Lady’s Castle zijn een knipoog naar de zes middeleeuwse koningen die het landgoed bezaten: Eleonora van Castilië, Margareta van Frankrijk, Isabella van Frankrijk, Anne van Bohemen, Johanna van Navarra en Catharina van Valois. Later namen ook Hendrik VIII en zijn eerste vrouw Catharine van Aragon hun intrek in het kasteel.

 

Lady Olive Cecilia Paget Baille

De laatste privé-eigenares was Lady Olive Cecilia Paget Baille, een erfgenaam van een rijke Brits-Amerikaanse oliemagnaat. Ze versleet drie echtgenoten en kocht Leeds Castle als buitenverblijf. Als rijke kunstliefhebber liet ze Franse en Italiaanse vaklui overvliegen om het kasteel van top tot teen op te knappen. Ze hield regelmatig grootse feesten op het domein en kreeg bekend volk als Charlie Chaplin, David Niven en toneelschrijver Noel Coward over de vloer.

Koning Ethelbert legde de eerste stenen aan dit kasteel in 857 en werd in de latere jaren verbouwd en uitgebreid. Het kasteel wordt bij uitzonderlijke momenten nog in gebruik genomen voor haar historische grandeur. Oud-premier Tony Blair hield er in 2004 vredesgesprekken voor de Noord-Ierse kwestie. De grootse feest- en banketzalen, de bibliotheek, de kapel en de monumentale ruimtes en gangen van Lady Baille worden nog inleven gehouden, o.a. door menig Brits huwelijksdiner.

 

Leeds Castle Foundation

Vandaag onderhoudt de Leeds Castle Foundation het hele domein. Zo werd de Stable Courtyard omgebouwd en biedt het tegenwoordig onderdak aan een restaurant, een winkel en gastenkamers. In het kasteel kan je ook logeren, bijvoorbeeld na een trouwfeest. Al die opbrengsten zorgen voor de renovatie en upkeep van het kasteel. Ze organiseren sinds enkele jaren ook Christmas at Leeds Castle, waarbij tijdens de donkere decembermaanden en lichten je van het bos aan de ingang tot de Stable Courtyard voert. Het hele kasteel ademt een gezellige kerstsfeer met een receptie, kinderanimatie, kerstliederen en een rondrijdend treintje. En als kers op de taart komt de Kerstman langs om iedereen cadeautjes mee te geven.

"