Terug

Lege vluchten: een schandaal op komst?

13/01/2022

Om te vermijden dat ze hun recht op slots om op te stijgen en te landen verliezen, vliegen luchtvaartmaatschappijen leeg, zonder passagiers. Het zou dit seizoen gaan om 3.000 zo goed als lege vluchten voor Brussels Airlines! En dat lokte behoorlijk wat reacties uit...

Philip Myrtorp

De Lufthansa-groep, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, zal tegen eind maart 33.000 vluchten schrappen wegens dalende boekingen. Dat hadden nog veel meer annuleringen kunnen zijn, maar om de start- en landingsrechten te behouden zullen deze winter niet minder dan 18.000 onnodige vluchten moeten worden uitgevoerd, waaronder 3.000 door Brussels Airlines.

Reactie van de minister!

Federaal minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), heeft daarom een brief gestuurd naar de Europese Commissie om de kwestie aan de kaak te stellen. Hij vindt dat deze regels uit economisch en ecologisch oogpunt onbegrijpelijk zijn. Daarom dringt hij aan op een verdere verlaging van de slotdrempel en op meer flexibiliteit voor de luchtvaartmaatschappijen bij de organisatie van hun vluchten.

Reactie van de EU…

De vereniging die de Europese luchthavens vertegenwoordigt, zegt dat luchtvaartmaatschappijen geen reden hebben om in Europa met lege vliegtuigen te vliegen. Het zei “geschokt” te zijn door de controverse. Luchtvaartmaatschappijen komen in aanmerking voor vrijstellingen en “zijn zeer goed beschermd tegen de huidige onzekerheden”, benadrukte ACI Europe in een verklaring.

Sinds 28 maart 2021 moeten luchtvaartmaatschappijen 50% van hun start- en landingsslots gebruiken om ze te behouden, maar dit niveau wordt door de nog herstellende luchtvaartindustrie en in het bijzonder door de Lufthansa groep Carsten Spohr buitensporig gevonden. ACI Europe voegde eraan toe dat zij het standpunt van de Europese Commissie steunde en herinnerde eraan dat luchtvaartmaatschappijen hun slots kunnen behouden door hun nationale regelgevende instantie de clausule voor het “niet-gerechtvaardigd gebruik van slots” te laten inroepen.