Terug

Lekkernijen bij de lokale producenten van het Land van Herve

Dit keer trokken we op verkenning naar het Land van Herve, in de hoogvlakte nabij Luik. Uiteraard met een brede glimlach op ons gezicht en … met het water in de mond!

Je kan het onmogelijk over Herve hebben zonder te denken aan kaas en Luikse siroop. Dit werd dus een culinaire uitstap in de provincie Luik, met enkele mooie wandelingen als kers op de taart. Ik vertel je er hier alles over!

Van der Valk van Verviers in een historisch gebouw

Ik plan nooit
alles van tevoren, behalve dan onze slaapplaatsen. Er waren drie locaties die
me zeker konden behoren: Hôtel Van Der Valk Hôtel in
Verviers
, het maison d’hôtes La Griffe à Foin in Henri-Chapelle en
het maison d’hôtes Au pays des saveurs in Charneux
Zelf geef ik de voorkeur aan chambres d’hôtes. En die zijn hier geweldig: La
Griffe in Foin is een oude gerenoveerde boerderij die een onnavolgbare charme
uitstraalt. Pays des Saveurs is dan weer een haven van rust in de Ardenne
bleue. Je kan moeilijk iets beter wensen. Toch wou ik dit keer een grand hôtel testen
en dus logeerden we in dit voormalig douanegebouw dat omgevormd werd tot een
zeer luxueus verblijf. Het gebouw uit 1891 is prachtig en je kan er heerlijk
rondkuieren langs het rustige zwembad, de brasserie of het lounge-restaurant. Is
het een verrassing dat mijn wederhelft snel te overtuigen viel?

Van der Valk Verviers hotel

Val-Dieu, mijn god wat is het hier mooi

Om in de goede
sfeer te komen en wat aan te hitte op dat moment te ontsnappen, besloten we
eerst een bezoek te brengen aan Abbaye cistercienne du Val-Dieu in
Aubel
. Deze religieuze plaats heeft een lange geschiedenis die zelfs
teruggaat tot de XIIIe eeuw. We raden een geleid bezoek aan dat echt een meerwaarde
biedt. Maar tegelijk heb ik evenveel van het bezoek aan het park genoten: de
mooie bomen bieden een welkome schaduw en benadrukken het historische karakter
van de abdij. Echt prachtig.

Een mooie
afsluiter is de brasserie
aan de ingang van de abdij. Hier worden ter plaatse traditionele Belgische
bieren gebrouwen op de oude manier volgens de recepten van de monniken. Blond,
bruin, triples of grand cru, er is keuze genoeg. Daarom bestelden we speciaal
ieder een ander biertje om de geneugten te delen in de taverne van de abdij.

Val-Dieu Abdij

In Le Vieux Moulin is Madeleine de enige die nog rauwe melk verwerkt

In Battice
bezochten we een bijzonder atelier : la Fromagerie du Vieux Moulin.
Je moet weten de benaming « fromage de Herve » beschermd is. Dus hier
binnentreden, is zoals een verborgen schatkamer bezoeken. In de Vieux Moulin ontmoetten
we Madeleine Hanssen, de laatste verwerkster van kaas op basis van rauwe melk,
die deze activiteit met een geweldige passie uitvoert. Haar grote uitdaging is
deze traditie en de oorspronkelijke smaken te behouden en toch aan de
hedendaagse hygiënische normen voldoen. Vandaar dat er vandaag nog weinig
kaasmakerijen een bezoek toelaten. Hier worden de bezoekers van de werknemers
gescheiden door een glazen wanden. Het was een zeer interessante visite. Mijn
man stelde tientallen vragen. Ik verkoos gewoon te luisteren en te genieten van
de heerlijke kaasdegustatie van het indrukwekkende zuivelgamma.

Kaasfabriek Vieux Moulin

Hier zegt men: geen kaas zonder siroop…

Een halte bij de Siroperie d’Aubel is natuurlijk de logische volgende stop. Ik
was hier echt onder de indruk van de knowhow van de familie Nyssen en
het bijwonen van de transformatie van de vruchten in de natuurlijke en smeuïge
siroop, die men hier “het zwarte goud van het Land van Herve” noemt. Dat geeft perfect aan dat dit
product hier met veel liefde en toewijding wordt bereid. Reeds twaalf
generaties wordt deze traditie doorgegeven. Ik kon dan ook niet weerstaan om
enkele confituren en Choc’Aubel te kopen voor het ontbijt thuis. Ik denk nog
steeds terug aan de indrukwekkende koperen ketels waarin de confituren
borrelen. Prachtig!

Siroop van Aubel

Artisanaal bier en chocolade

Wegens tijdsgebrek
zullen we later nog eens terugkomen om de producten te proeven van twee andere
plaatselijke bedrijven die ons werden aangeraden. Dat zijn de  Chocolaterie van Didier Smeets,
een jonge en innovatieve ondernemer in de productie van chocolade, die langs
een nieuwe fietsroute in het Land van Herve is gevestigd, en de brouwerij Grain d’Orge, die
gespecialiseerd is in de productie van exclusieve bieren. Naar verluidt zijn
zowel de chocolade als de bieren op elk vlak voortreffelijk. In de gezellige
pub van de brouwerij kan je het bier trouwens proeven en tegelijk een hapje
eten.

Cacaobonen

Na de degustatie de benen strekken

En dan was het zoals
steeds tijd om de beentjes te strekken. Zelf ben ik namelijk een verwoed
wandelaar! Mijn keuze viel hier op het  parcours Natagora in Aubel dat door de heuvelachtige streek
slingert. Met enkele flesjes water in de rugzak gingen we op pad voor een tocht
van twee uur. Langs het parcours staan tal van didactische panelen die in
detail de fauna en flora van de regio illustreren. In de zomerse hitte
was 7 km wandelen onder een loden hitte toch een zware opdracht. Ik vrees dat
mijn geliefde me nog steeds vervloekt dat we de langste en moeilijkste route
hadden gekozen. Eigenlijk heeft hij een beetje gelijk, maar in deze
natuurpracht was het afzien zeker de moeite waard!

Fietsknooppunten rond Aubel

Lees de volledige reportage