Terug

Les Ecrins biedt veel meer dan winter- of zomersporten

Dit is een nieuwe realiteit in de bergwereld.

Hameau van Dormillouse

De vakantiegangers komen niet meer alleen om te skiën of te genieten van de zuivere lucht, ze zoeken ook een waaier aan activiteiten waarin de termen ‘zen’ en ‘natuur’ centraal staan. Ze willen voortaan ‘relaxte’ dingen doen, wandeltochten op sneeuwschoenen, langlaufen, bergtochten, dieren spotten, duurzaam logeren, lokale producten consumeren, spa, yoga…

Natuurpark tussen 910 en 4 102 meter

In Les Ecrins, dat zich uitstrekt tussen Puy-Saint-Vincent en het station-village Vallouise, heeft men begrepen hierop te kunnen inspelen door de hoge ligging, want het ongerepte winterse landschap is uiterst geschikt voor energieke en ‘originele’ activiteiten. Het massief van Les Ecrins ligt tussen de departementen Isère en Hautes-Alpes, nabij de stad Briançon, op een hoogte tussen 910 m en 4 102 m, in het Parc National des Ecrins. Het hoogste punt, la Barre des Ecrins, is de hoogste top in de regio Sud Provence Alpes Côte d’Azur. Puy-Saint-Vincent staat bekend als een “groot” wintersportoord, maar verder bestaat het massief vooral uit dorpjes. Vallouise, Freissinières, L’Argentière-la-Bessée, Saint-Martin-de-Queyrières… behielden hun authentieke valleien, alpenweiden en weidse omgeving en zijn een droom voor natuurliefhebbers.

Wandelen in de buurt van Vallouise

Voorheen niet uitgebouwd, vandaag authentiek…

De Covid-19-crisis opende paradoxaal genoeg een nieuwe horizon voor deze streek. Gedurende de zomer van 2020 leidde de pandemie duizenden stedelingen die nood hadden aan frisse lucht naar deze alpenpaden, ver weg van de stadsdrukte. Ze waren op zoek naar menselijk contact, lokale producten en gezelligheid. Net de waarden die je terugvindt in het DNA van deze dorpjes. In de grote skistations gaat het er daarentegen aan toe als in de grote steden, met overal mensen, maar met weinig persoonlijke, warme contacten. Les Ecrins is beschermd. Voorheen sprak men van ‘stations-villages’ omdat ze niet uitgebouwd waren. Vandaag noemt men ze authentiek. Wat vroeger een zwak punt was, is nu een grote troef geworden.

Meer info in het frans

La Vallousie

Lees de volledige reportage