Libramont zet de aarde in de bloemetjes

De Libramont Beurs gaat al sinds 1927 (!) door in de Ardennen. In de loop der tijd is het de grootste openluchtbeurs voor land-, bosbouw- en landbouwvoedingsmiddelen in Europa geworden. Gezinnen zijn bijzonder welkom om de producten van onze terroirs (opnieuw) te leren waarderen.

Met meer dan 210.000 bezoekers van 30 nationaliteiten in 2018, 800 exposanten uit 12 landen, 250 journalisten uit de hele wereld en een uitzonderlijk terrein van 60 hectare, telt de beroemde Libramont Beurs weinig concurrentie in Europa.

Er is natuurlijk de traditionele beurs vol standjes, proeverijen en runderen, al is Libramont vooral ook een ontmoetingsplaats geworden voor professionals uit de sector en een manier om het imago van de specifieke beroepen op te blinken. Kortom, een plek van uitwisseling en handel ten dienste van de land- en bosbouwwereld, waar liefhebbers van land en leven kunnen samenkomen, hun netwerken uitbreiden en hun vaardigheden aanscherpen.

 

De planeet beschermen

De aarde warmt op, zoveel is duidelijk, en ook de organisatie van de Libramont Beurs zit daarmee in. Er wordt geijverd voor een gemeenschap die zich bewust is van het fundamentele belang van de sectoren die een verantwoorde landbouw willen bevorderen en die zich zorgen maken over de gezondheid van onze planeet en haar bewoners.

Een van de maatregelen is de oprichting van een vereniging voor sociale doeleinden van professionelen, Le Cheval de trait ardennais genaamd, die als doel heeft "de kinderen van de aarde met elkaar in contact te brengen om vragen te stellen en om innovatieve en duurzame oplossingen voor de landbouw, de bosbouw en het milieu naar voren te brengen en te delen".

Naast slogans is er ook sprake van acties, telkens met het doel om een regeneratieve economie te stimuleren en innovatie en creativiteit te bevorderen zodat op lange termijn ingrijpende veranderingen tot stand kunnen worden gebracht. Lokale initiatieven worden ook ondersteund om effecten op korte termijn te garanderen.

 

Plaats voor verandering

Twee vernieuwende initiatieven werden al naar voren geschoven. Het eerste is de Libramont Regenerative Alliance die afgelopen juni meer dan 100 bedrijfsleiders in het Bertrixwoud heeft samengebracht. De belangrijkste kwesties van de 21e eeuw werden er besproken, evenals de noodzaak om een echt regeneratieve economie op te bouwen. Een ander evenement, de Farmers' Summit die al in zijn derde editie toe, wil op verschillende vlakken ondersteuning bieden om het beroep van landbouwer te vergemakkelijken en te stimuleren.

Maar wat zou de Libramont Beurs zijn zonder de vele aanwezige voedselproducenten: slagers, kaasmakers, brouwers, ijsbereiders, producenten van gezouten vleeswaren, fruit... Het is een absolute must om de lokale producten te ontdekken!

Tot slot trakteert de Libramont Beurs op een voorproefje van de eerste twee vleesmerken gecreëerd door boeren die opnieuw controle over hun markt willen en die voldoen aan de nieuwe behoeften van onze samenleving.

De Libramont Beurs opent de deuren van 26 tot 29 juli met twee extra dagen op 30 en 31 juli ter gelegenheid van de 20ste editie van Demo Forest.Meer info

Meer info