Mag je als vruchtgebruiker je appartement aan zee verhuren?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Je hebt het vruchtgebruik over een appartement aan zee. Mag je dat verhuren zonder het akkoord te hebben van de blote eigenaars? Kan je de huurinkomsten dan zelf houden?
Vacancesweb.be

Na een overlijden gebeurt het wel eens dat de langstlevende partner het vruchtgebruik heeft over een appartement aan zee. Of ouders kunnen de blote eigendom van zo’n appartement wel eens schenken aan hun kinderen en zelf het vruchtgebruik behouden. Mag je dan als vruchtgebruiker dat appartement zo maar verhuren?

Verhuren kan

Als vruchtgebruiker mag je wel degelijk beslissen om het vakantieappartement te verhuren. Je hebt hier geen toestemming van de blote eigenaars voor nodig. De blote eigenaars moeten het huurcontract zelfs niet mee ondertekenen. Je eigen handtekening volstaat dan ook.

Voor wie zijn de inkomsten?

De inkomsten die je uit de verhuring haalt zijn overigens voor jou als vruchtgebruiker. De blote eigenaars kunnen daar geen aanspraak op maken.

Zijn er grenzen?

Er zijn wel bepaalde grenzen aan de mogelijkheid van een vruchtgebruiker om een onroerend goed te verhuren. Zo kan die dat bv. niet doen voor een periode van meer dan negen jaar. Bovendien mag hij de bestemming van het onroerend goed niet wijzigen. Zo mag hij bv. een appartement niet zomaar verhuren als kantoorruimte. Als je een appartement aan zee wil verhuren in het kader van een vakantieverhuur geven deze grenzen geen aanleiding tot problemen.