Terug

Malta, een mystiek eiland waar de Heilige Geest ademt

20/01/2022

De Sint-Janskathedraal met zijn vele schilderijen, wandtapijten en sculpturen vertelt beter dan eender welk ander monument over het geloof dat de ridders van de oude aristocratie in zich droegen.

Dit barokke juweeltje is nog steeds de ontmoetingsplaats voor de Maltezen. Stap er binnen tijdens de Goede Week en je wordt ondergedompeld in een bijna kloosterlijke sfeer. Het pad van grafstenen waaronder de ridders liggen, leidt naar een kapel die bedekt is met rood fluweel als symbool voor het bloed dat door Christus vergoten werd. Rond het massief gouden tabernakel wordt er in stilte gemediteerd.

De Sint-Janskathedraal in het hart van Valletta

Witte Donderdag is de dag van zeven bezoeken aan zeven verschillende kerken, bij de altaren die uitnodigen tot gebed. Gezinnen slenteren door de straten van de ene portiek naar de andere, en stoppen daarbij ook bij de ongewone miniatuurkruiswegstaties die sommige mensen in de hal van hun huis bouwen. ‘s Avonds nemen honderden mensen deel aan een meer luidruchtige processie langs een met lantaarns verlichte kruisweg die naar een reusachtige verlichte calvarieberg leidt.

De Goede Vrijdag Processie Charles Mahaux

Goede Vrijdag op Malta

Goede Vrijdag is een rouwdag die gewijd is aan historische herbelevingen van de lijdensweg van Christus. De belangrijkste, met bijna duizend figuranten, vindt plaats in Zebbug: in levende taferelen worden de scènes uit de Bijbel nagespeeld in een processie, afgewisseld met muzikale ensembles die met ernst de lange tocht voorafgaan van de boetelingen die de zware staties van Golgotha dragen.

Wat een contrast met Paaszondag, wanneer families op de pleinen verzamelen in hun zondagse kleren! De kinderen spelen verstoppertje tussen deze dichte menigte, alsof het hele dorp bijeenkomt op het plein bij de kerk. Het zijn feestelijkheden die de Verrijzenis vieren met een groot aperitief en gevolgd worden door een familiemaaltijd.

Zonsondergang in Valletta

Lees de volledige reportage