Terug

Malta, het stenen schip voor anker in de Middellandse Zee

20/01/2022

Overladen met lage huizen in okerkleurige steen, verrast Malta met de dichtheid van zijn verstedelijking. Je loopt er snel verloren want de steden en voorsteden lopen over in elkaar, volgen elkaar op, vullen elkaar aan en zijn met elkaar versmolten tot ze een immense stenen stad vormen waarboven klokkentorens en majestueuze koepels uitsteken en de monotonie van de te compacte bewoning doorbreken.

Ggantija op het eiland Gozo vanuit de lucht gezien

Met drie UNESCO-sites en meer monumenten per vierkante kilometer dan welk ander land ook, biedt de archipel een concentratie van erfgoedschatten die Malta verankeren in zijn geschiedenis. De megalithische tempels van Ggantija, bijvoorbeeld, dateren van ver vóór de piramiden.

De stad Mdina met de typische straatjes

Mdina, een smeltkroes van de Mediterrane geschiedenis

De archipel, een strategische passage in de Middellandse Zee, werd opeenvolgens overheerst door de Feniciërs, Grieken, Carthagiërs, Romeinen en Byzantijnen, tot de Arabieren met Mdina hun hoofdstad vestigden op een rotsachtige uitloper. Tegenwoordig wordt het de stad van de stilte genoemd. De huizen zijn gebarricadeerd achter hoge muren en de ramen beschermd door tralies dragen bij tot het mysterie. De zuilen van de St Paul’s Kathedraal brengen eeuwige hulde aan een verzameling grafstenen, versierd met de wapenschilden van de grote Maltese families, die in de steegjes van de slaperige stad lijken rond te spoken.

St Elmo Fort in Valletta

De Hospitaalorde van Sint Jan van Jeruzalem

In 1530 bood Karel de Vijfde de archipel aan de Orde aan, die van Rhodos verdreven werd nadat ze het Heilige Land ontvlucht was. Twee eeuwen lang drukten de ridders hun stempel op het eiland, en zelfs nog nadat het onder Brits bestuur kwam. Er wordt gezegd dat er op de archipel evenveel kerken zijn als dagen in een jaar. Het was de Orde die voor de samenhang van het land zorgde en ook nu nog behoudt de kerk haar invloed bij de bevolking.

Lees de volledige reportage